Perevägivallavastase juhtprojekti eestvedajad: vastutuse võtab alati vägivallatseja

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Täna tutvustati siseministeeriumis alates detsembrist Pärnus tehtavat katseprojekti perevägivallaga tegelemiseks. Tegemist on uue lähenemisega perevägivalla vähendamisele, kus ohu korral eemaldatakse ajutiselt kodust vägivallatseja, mitte ohver.

Siseminister Andrus Anvelti sõnul on projekti eesmärk hinnata õiguslikke ja sotsiaalseid võimalusi ning sotsiaalteenuseid, et vägivalla all kannatajaid paremini aidata. Tema sõnul pole sellist lähenemist enne proovitud.

Eelmisel aastal registreeriti 3017 perevägivallajuhtumit, mida on 20 võrra rohkem kui aasta varem. Justiitsminister Urmas Reinsalu rõhutas, et kõige olulisem on võtta maha vägivallaohvrite hirm ja et tulevikus ei peaks vägivaldsest kodust lahkuma mitte ohver, vaid vägivallatseja.

Katseprojektiga selgitatakse välja, kuidas tagada parim kaitse vägivalla all kannatanutele ja kas selleks on vaja muuta õiguslikku regulatsiooni või politsei, kohaliku omavalitsuse, ohvriabi ja teiste abiorganisatsioonide tööpraktikat.

Kadri Ann Salla politsei- ja piirivalveametist märkis, et politsei eesmärgiks antud projektis on reageerida vägivallaga seonduvatele väljakutsetele, hinnata olukorra tõsidust ning eemaldada vajadusel vägivallatseja. Samuti peab ta oluliseks märkida, et kannatanut on vaja ka motiveerida abi vastu võtma ehk võtta ühendust ohvriabiga.

Sotsiaalministeeriumi võrdsuspoliitikate osakonna nõuniku Airi Mitendorfi sõnul on perevägivald väga mitmetahuline probleem, mille ennetamine ja tõkestamine eeldab eri asutuste läbimõeldud koostööd. «Kõige olulisem on jõuda kannatajateni, kes ei ole valmis kohe abi vastu võtma ning kinnitada arusaama, et vastutuse võtab alati vägivallatseja,» märgib Mitendorf.

Projekti osaliste sõnul on siiani levinud arusaam, et perevägivald on kas perekonna siseasi või mingil moel ohvri enda põhjustatud. Sellist arusaama tuleb aga muuta. Projekti tulemusi esitletakse 2018. aasta aprillis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles