Jõulukingid: mida võtta, mida jätta

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Laenukool ei ole ilmselt ainuke, kellele tundub, et jõulutrall algab iga aasta üha varem ja varem. Praktiliselt kaks kuud reklaame ja pakkumisi ajavad jõuludeks pea sassi, mis omakorda tähendab, et kinkidele võib kuluda rohkem kui tarvis või mõistlik. Laenukool otsustas sel puhul enne, kui algab tõeline jõulupoodlemise hullus, teha lühikese ülevaate kinkidest, mille võiks pigem poodi jätta ja kinkidest, millesse tasub investeerida.

MILLE VÕIKS POODI JÄTTA?

Kinkerkaardid

Kui tegu pole just toidu-, raamatu- või muu suurema poega, mida kingisaaja tihti külastab, kipuvad igasuguste teenuste kinkekaardid sahtli põhja ununema. Väga spetsiifiliste poodidega kipub tihti olema ka nii, et inimene kas ei oska või saa sealt endale midagi valida, kas valik on liiga suur, ei vasta see maitsele või pole sobivat suurust.

Raamatud, DVD-d

Erinevalt lastest loevad täiskasvanud raamatut ühe korra (kui loevad). Erandiks on muidugi erinevad kokandus- ja käsiraamatud. Filmidega kipub sama lugu olema. Lisaks saab tänapäeval raamatuid ja filme erinevatest digikanalitest lihtsa vaevaga laenutada, mistõttu võtavad erinevad need riiulitel ruumi ja koguvad tolmu.

Hetkel moes olevad mänguasjad

Erinevad laulvad, tantsivad ja söövad mänguasjad, mida praegu iga teine laps jõuluvanalt ootab, kipuvad mänguasjapoes maksma sama palju kui väiksem sõiduauto. Pahatihti pole neid kõrge nõudluse tõttu igalt poolt saada. Säästa oma aega, närve ja raha ning jäta need poodi. Suure tõenäosusega hinnatakse need pärast pühi alla.

Riided

Kui kingisaaja just ise soovi ei avalda, soovitame riideosakonna kingiotsingutel vahele jätta. Lisaks sellele, et kingisaaja ilumeel ei pruugi olla sama hea kui sul, on alati risk kinkida vales mõõdus ese. Tänapäeval erinevad suurused riidebrändide lõikes oluliselt.

Kujukesed ja muid nipsasjakesed

Erinevad inglid, päkapikud, kitsekesed ja jänkud võivad esmapilgul olla nunnud, aga reaalsuses on tegu järjekordse mõttetu esemega, mis kogub tolmu ja vajab eraldi kohta.

Liiga praktilised asjad

Puhtad sokid ja trussikud, wc-paber … Jah, neid ikka kulub, aga kingina need erilist emotsiooni ei tekita.

AGA MIDA SIIS KINKIDA?

Hästi säilivaid delikatesse

Erinevad trühvlid, lihad, konservid, kastmed ja muu põnev, mis kingisaajale maitsevad, kuid mida endale iga päev ei saa lubada. Maitseelamus on elamus, milles saab alati kindel olla.

Fotosessiooni

Leppige pere ja/või sõpradega kokku sobiv aeg ning minge kõik koos pildistama. See on kink, mida on ka aastaid hiljem tore vaadata. Pilte saab säilitada kõvakettal, usinamad raamivad pildid ära või meisterdavad kauni albumi.

Ühise pidusöögi

Asju on kõigil piisavalt, aega koos veetmiseks aga pole alati nii kerge leida. Leppige kokku, mis söögi-joogi keegi toob ning mõnulege üksteise seltsis juttu vestes ja mänge mängides kasvõi terve päeva. Mälestusi jagub pärast seda aastateks.

Praktilisi, aga kauneid asju

Kui inimesel on juba kõik olemas või sa teda hästi ei tunne, on alati parem kinkida mõni küünal, vähe hooldust vajav potitaim, luksuslikke kosmeetikatarbeid või midagi muud sellist, mis ei jää kingisaaja koju seisma ja mida ta saab mõistliku aja jooksul ära kasutada.

Kuponge enda teenustele

Ilmselt kõige geniaalsem kink, mida teha, on kinkida oma aega. Sinu lähedaste seas on mõni noor pere? Kingi neile peotäis lapsehoidmise kuponge. Keegi sõpradest-sugulastest naudib sinu kokakunsti? Kingi talle paar kupongi kodusele söögitegemisele. Kerge vaevaga võid meisterdada kupongiraamatu, mis on täis erinevaid teenuseid ja lubadusi, viisakatest vähe ulakatemateni.

Anneta kingisaaja nimel heategevusse

Siinkohal peab inimest muidugi hästi tundma, kas ta hindab sellist tegu ja millised on tema aated, kuid üldjoontes sobitub see kink pühade olemusega paremini kui ükski muu kink.

Mõnusat pühade-ootust!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles