Rindade vaatlusi peaks tegema kõik üle 20-aastased naised

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rinnavähi erinevad staadiumid.
Rinnavähi erinevad staadiumid. Foto: Margus Ansu

Sageli esinevad rindades tihendid ja sõlmed, mis enamasti on healoomulised muutused. Väga oluline on naise enesevaatlus, et võimalikult vara avastada normist kõrvalekaldeid.


Rindade vaatlusi peaks tegema kõik üle 20-aastased naised, et osata hinnata rinnanäärmete tavalist seisundit ja märgata neis tekkivaid muutusi õigel ajal.

Enesekontrolli peaks kindlasti tegema kõrge riskiga naised, kelle lähisugulasel (näiteks emal või õel) on olnud rinnavähk, kes on ise põdenud rinnavähki või kelle rinnanäärmes on leitud healoomuline moodustis, mida on hinnatud vähieelseks.

Rinnavähi varajases staadiumis ei ole naisel reeglina kaebusi ega tuntavaid muutusi rinnas, seetõttu on oluline osaleda rinnavähi sõeluuringutel, mille käigus on võimalik oluliselt varem avastada muutusi rinnanäärmetes.

Eestis kutsutakse mammograafilisele sõeluuringule ehk rinnanäärmete röntgenuuringule ravikindlustatud naisi vanuses 50-65 eluaastat. Varakult avastatud rinnavähk on ravitav.

Allikas: cancer.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles