Heidi Ruul: anna ometi hingamisruumi!

Heidi Ruul
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heidi Ruul jagab isiklikku kogemust
Heidi Ruul jagab isiklikku kogemust Foto: Marit Kuusk

Ma ei tea, miks see nii on, aga olen korduvalt pidanud tunnistajaks olema olukordadele, kus inimesed, kes on suhtes, arvavad mingil x-põhjusel, et NÜÜD on ühel osapoolel sajaprotsendiline õigus täpselt teada, millal, kus, kellega ning kui kaua ja tihti tema kallim aega veedab. Üks küsimus: mis see sinu asi on?!

Kujuta hetkeks ette, et igal inimesel on oma isiklik, visuaalselt nähtav mull. Sinna sisse mahuvad ta tunded, mõtted ning emotsioonid. Sinna mahub kõik, mis selle inimese jaoks vähegi oluline on. Tema pere, sõbrad ning lähedased. Tema kired ja tema nõrkused ning hirmud.

Kui nüüd kaks inimest üksteist leiavad, siis minu arvates ühes asjalikus suhtes ei tähenda see kaugeltki mitte seda, et need inimesed peaksid nüüd oma isiklikud mullid üheks suureks ühiseks mulliks võluma, vastupidi! Suhte mull on kolmas mull, mis sünnib armastusest, austusest, ÜHISTEST huvidest ning ühistest rõõmudest ja muredest. Üks ääretult nunnu mull, mis hõljub õndsalt kahe õnneliku inimese kohal.

See, mis minu ISIKLIKUS mullis parasjagu toimub või ei toimu, ei ole aga mitte kellegi asi. Tahan, jagan, tahan, hoian enda teada! Kui partnerite vahel on täielik usaldus, siis ei ole oluline, kus ja kellega ta parasjagu on või miks ta töö tavapärasest tund-kaks hiljem lõpetab.

Ma ei taha oma elu elada nii, et peaksin 156 korda nädalas kuulma küsimusi «Millest sa mõtled?» või «Kellega sa telefonis rääkisid?». Ma tahan HINGATA!

Selle eelduseks, et minu imetabane suhteskeem ideaalselt toimiks, on loomulikult kahe ennast ning teisi austava inimese osavõtt. Kui üks osapool endas või teistes mingil põhjusel kahtleb, siis põrutab taoline suhterong mõne kuuga vastu kiviseina ning lendab boonusena kõva plahvatuse saatel vastu taevast.

Nii et kõik teie, kes te arvate, et absoluutselt normaalne on oma kallima tegemistest ning käikudest kõike teada - laske inimesel hingata! Tegemist ei ole ju pelgalt kallimaga, vaid hingega, kellel on siin ilmas isiklikud eesmärgid ning ülesanded, ja kes oled sina, et neid kontrollida?!

Sulle ei meeldi kallima sõbrad? No palju õnne! Ei peagi meeldima, sest need on TEMA sõbrad. Sina hoolitse selle eest, et sina ise oma sõpru õigesti valiksid ja et sinu omad SULLE meeldiksid.

Kogu selle pika jutu point on tegelikult lihtsalt see, et püüdkem end mitte suhtes ära kaotada. Jah, teine inimene on ilmselgelt piisavalt oluline, et vajadusel isegi öösel kell neli läbi une jalad laiali ajada, aga kõige olulisem oled siiski sina ise.

Võtke nädalas kasvõi ainult üks vaba päev. Mitte suhtevaba, aga just nimelt kallimavaba. Tehke OMI asju, küsimusteta, kõhklusteta ning kahtlusteta. Tuulutage ennast ja andke oma kallimale hingamisruumi!

Ma tõesti usun, et mida rohkem on suhtes hingamisruumi, seda kindlam see suhe ka on! Vabadus teha asju, mis vajavad sinu meelest tegemist, ei tohiks olla privileeg.

Elagem ja laskem teistel elada :)

H.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles