Kaheksa märki, et sul on andekas laps

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

See, kas laps on keskmiselt andekam võib avalduda väga erineval moel. Millised on aga varased märgid, et tegu võib olla lapsgeeniusega?

  1. Nad on head probleemilahendajad. Üks väga konkreetne märk, et laps on andekas on see, kui ta oskab lahendada komplektseid probleeme, kirjutab The List. Nad suudavad luua ja näha seoseid ning mõelda abstraktselt.
  2. Nad on tundlikud. Kui laps on millegi suhtes tundlik, ta näiteks ei armasta müra või rahvahulkasid, siis võib selle taga peituda kõrgem IQ. Andekad lapsed võivad ka olla väga tagasihoidlikud ja endasse tõmbunud.
  3. Neil on raske sõpru leida. Andekad lapsed võivad olla sotsiaalselt vähem võimekamad ehk neil on raskem luua sõprussuhteid. See ei tähenda, et nad tahaks üksikud olla, kuid neile on sõprade leidmine ja seltskonda sobitumine keeruline.
  4. Nad ei oska niisama lobiseda. Samamoodi nagu sõprade leidmisega, on neil ka raskusi niisama tühjast-tähjast lobisemisega. Kuna nende huvid võivad olla teiste lastega võrreldes liiga arenenud, siis pole neil ka tihti kellegagi rääkida.
  5. Neil on igav. Andekad lapsed võivad tunda, et neil ei ole piisavlt väljakutseid nii koolis kui ka kodus. Tihtipeale vajavad nad eraldi tähelepanu, kuna on vaimselt teistest lastest ees.
  6. Nad on väga loovad. Loovus ei pea avalduma kunstilises plaanis, vaid nad on loovad leidmaks põnevaid lahendusi ja tulemusi. Samuti võivad nad pidevalt midagi leiutada või välja tulla uute ideedega.
  7. Neil ei pruugi olla head hinded. Andekad lapsed ei motiveeri ennast hinnetega. Kuna nad keskenduvad rohkme protsessile kui tulemusele, ei pea nad hindeid oluliseks. Nad võivad teada vastuseid küsimustele või lahendada ülesandeid täiesti õigesti, kuid nad näiteks vormistavad neid valesti või kasutavad alternatiivset lahenduskäiku.
  8. Neil võib esineda hirme või foobiaid. Kuna andekad lapsed kujutlevad ja näevad maailma palju laiemalt, siis võib neil esineda ärevust, depressiooni ja foobiaid. Kahjuks pole nad nii muretud, kui tavalise lapsed.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles