Viis kaalulangetamise müüti, millest loobuda

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kaalust alla võtmine eeldab, et muudad oma toitumisharjumusi, rutiini ja ka sotsiaalset elu. Sellegi poolest ringleb palju dieedimüüte, mis võivad kaalu langetamisele hoopis kahjuks, mitte kasuks tulla.

  1. Puhastavad ehk detox dieedid on sulle head. Mõned inimesed arvavad, et keskkonnas ja toidus olevate mürkide tõttu jääme me haigeks ja võtame juurde, kirjutab Prevention. Sellegi poolest pole ühtegi tõendit selle kohta, et n-ö «puhtad toidud» kuidagi selle vastu aitaks. Arusaam, et puhastavad smuutid või teed läbivad meie seedesüsteemi ja viivad organismist välja kõik kahjuliku, on müüt.
  2. Kalorid on samad igas toidus. Müüt, et kalorid on võrdselt halvad ükskõik, mis toiduaines, on müüt. Näiteks kiudaine- ja proteiinirikkad toidud nagu prokoli, pähklid ja läätsed võivad küll sisaldada pealtnäha korralikult kaloreid, kuid on väga olulised ergutamaks seedesüsteemi. Samamoodi täisteratooted, mis on küll süsivesikud, kuid on see-eest vägagi kasulikud.
  3. Puhas toitumine on alati tervislik. Puhtaks toitumiseks loetakse seda, kui sa valmistad toitu ainult ise, lisamata sinna suhkrut ja soola. Samuti ei tohi süüa töödeldud ja säilitusaineid sisaldavaid toite. See aga tähendab, et paljud vitamiinid ja toitained võivad organismil jääda kätte saamata. Samuti tekitab selline toitumisviis pidevat nälga ja stressi. Kõik dieedid, mis keelvad või välistavad täielikult millegi tarbimise ei ole lõppkokkuvõttes tõhusad.
  4. Süsivesikuid ei tohi üldse süüa. Madala süsivesikute sisaldusega dieediga võib tõesti kiiremini kaalu kaotada, kuid see võib tulla sellest, et organism hakkab kasutama energivarusid ja sa kaotad tegelikult rohkem vett kui rasva. Peale selle võib sellise dieediga hakata vähenema sinu lihasmass, mis omakorda aeglustab seedimist ja teeb kaalukaotuse veel raskemaks. Seega pole mõtet süüa küpsiseid ja saiakesi, mis on tõesti tühjad kalorid, kuid täisteratooted ja kuidained ei tee paha.
  5. Gluteenivabad tooted on kõigile head. Gluteen, mida leidub kaeras, rukkitoodetes ja odras on probleem ainult 2 protsendile inimestele. Gluteeni mitte söömine ilma mõjuva põhjuseta võib aga ka viia vitamiin D, B ja kaltsiumi puuduseni. Peale selle ei ole mingeid tõendeid selle kohta, et gluteenivabad tooted aitavad kaalu langetada.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles