Ameerika Vähiliit: pooled vähisurmadest tulevad riskikäitumisest

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetamine ja alkohol olid suurimad vähi riskitegurid.
Suitsetamine ja alkohol olid suurimad vähi riskitegurid. Illustratsioon: Z Jan/PantherMedia/Scanpix

Ameerika vähiliidu uue uuringu kohaselt saaks üle 40 protsendi vähijuhtumitest ära hoida lihtsate elustiili muutustega ja ennetusmeetmetega.

2014. aastal sai USAs  43 protsenti kõikidest vähijuhtumitest ja 50 protsenti vähisurmadest seostada kõrgendatud riskiteguritega, mida oleks võinud leevendada ennetamisega. Teisisõnu su tervis on tõesti sinu enda kätes, kirjutab UK Askmen.    

Igal aastal diagnoositaks USAs 12,7 miljonit vähki ja 7,6 miljonit sureb haigusesse. Vaadates 2014. aastal üle kolmekümneaastaseid ja vanemaid USAs vähki haigestunuid, leidsid uurijad  seose invasiivse vähi ja surmade vahel ning peamised riskipositsioonid, mida on võimalik mõjutada.

Peamised riskitegurid 

  • Suitsetamine 
  • Pasiivne suitsetamine
  • Liigne kehakaal
  • Alkoholitarbimine
  • Punase ja töödeldud liha söömine
  • Vähene köögiviljade, puuviljade, kiudainete ja kaltsiumi tarbimine
  • Vähene füüsiline aktiivsus
  • Ultraviolettkiirgus
  • Kuus vähiga seotud nakkust, sealhulgas HPV ja HIV

Vaadates üldiseid haigestumust ja suremust 26 vähiliiki ja võttes arvesse väljatoodud riskifaktoreid, said uurijad öelda, et hinnanguliselt 42 protsenti haigestumisi omistati kõrgendatud riskifaktoritele. Paljusid nendest oleks võinud aga leevendada ennetusmeetmetega nagu suurem tubakaaktsiis, mis vähendaks suitsetamist või HPV vaktsiin. 

Kõige ohtlikum oli suitsetamine

Tuli välja, et kõige ohtlikum riskitegur oli sigarettide suitsetamine, mis oli vastutas rohkeimate vähijuhtude (19 protsenti 298, 879 juhust) ja surmade (28,8 protsenti 169,180 juhust) eest. Liigne kehakaal oli teine suurim riskitegur, mis põhjustas 7,8 protsenti haigestumistest ja 6,5 protsenti surmadest. Kolmas oli alkoholitarbimine, mis seostus 5,6 protsendiga juhtudest ja 4 protsendi surmadega.  

Vaadates eraldi mehi, põhjustas suitsetamine 84 protsenti kõigist kopsuvähi juhtumitest ja 75 protsenti kõrivähkidest. Liigne kehakaal mängis rolli 30 protsendil sapipõie-, maksa-, neeru- ja söögitoruvähki haigestumisel. Samal ajal aitas alkoholitarbimine kaasa 46 protsendil kõigist suuõõnevähi juhtumitest. Kõik need riskitegurid on kontrollitavad inimeste endi poolt.  

Need teaduslikud tõendid näitavad, et inimesed omavad oma saatuse üle suuremat kontrolli, kui nad mõnikord tahavad uskuda. Lihtsad elustiilimuudatused nagu suitsetamisest loobumine, alkoholitarbimise vähendamine, rohkem treenimine, oma toidule tähelepanu pööramine, võib kõik vähki eemal hoida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles