TÜ dotsent: mis laste endi arvates neid õnnelikuks teeb

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapse subjektiivse heaolu uurijad arvavad, et lapsed ise peaksid oma elu kohta käivatele küsimustele vastama.
Lapse subjektiivse heaolu uurijad arvavad, et lapsed ise peaksid oma elu kohta käivatele küsimustele vastama. Illustratsioon: Graig Robinson/Panthermedia

Täiskasvanu ja vanemana oleme harjunud mõtlema, et teame väga hästi, mida meie lapsed vajavad, mis on neile hea ja mis mitte. 15 riigis tehtud uuringust nägid teadlased, et paljud levinud arvamused laste heaolu kohta ei ühti laste arvamusega. 

Laste subjektiivse heaolu uurimine on maailmas suhteliselt uus. Rahvusvahelise võrdlusuuringu Children’s Worlds eesmärk on koguda laste enda hinnanguid oma elu eri aspektide kohta, nagu näiteks igapäevased tegevused, suhted ja eluga rahulolu.

«Küsides laste käest nende elu kohta, võib selguda, et lapsed vaatavad oma elule teisiti, kui täiskasvanud arvavad: kummalgi osapoolel on hinnangute andmisel oma lähtekohad, mõlemal on põhjus just nii küsimusele vastata,» rääkis Tartu Ülikooli sotsiaalpoliitika dotsent Dagmar Kutsar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles