Põhja-Korea liidri Kim Jong Uni müstilise abielu kümme saladust

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ri Sol Ju ja Kim Jong Un
Ri Sol Ju ja Kim Jong Un Foto: AFP / Scanpix

Kim Jong Un satub tihti uudistesse, kuid tema kõrvalt on puudu üks oluline inimene – ametlikult on Põhja-Korea esimene leedi Ri Sol Ju. Ometi ei ole temast eriti midagi teada ja kaheldakse isegi tema pärisnimes.

Vaatame Cheatsheeti abiga, millised on need vähesed asjad, mida siiski maailmale on selle diktaatori eraelust teada antud.

  1. Kahtlustatakse, et Ri on tegelikult laulja, kellest Kim kunagi huvitatud oli. Kui Kim veel koolis käis, olevat tal suhe olnud lauljatar Hyon Song-Woliga. Hyoni isale aga asi ei meeldinud ning ta käskis noortel suhtlemise lõpetada. Kuid ringleb ka spekulatsioon, et Ri ongi Hyon, kes vahetas vaid nime.
  2. Põhja-Korea ametnikud on püüdnud Ri minevikku kustutada. Sama teooria kohaselt, et Ri oli varem laulja, on püüdnud ametnikud hävitada kõik tõendid selle kohta, põletades CDd ja kustutades lindistused. Väidetavalt kuulus Ri Unhasu orkestrisse ning oli popstaar ja laulja.
  3. Teised teated räägivad, et Kimi eks hukati. Aastal 2013 kirjutasid aga kohalikud ajalehed, et Kimi endine tüdruk Hyon lasti automaaditulega maha, kuna ta eksis pornograafiaseadustiku vastu. Ta polnud ainus – arreteeriti ja hukati 12 lauljat, tantsijat ja muusikut. Teiste teooriate kohaselt tellis Hyoni hukkamise Ri, kellele ei meeldinud, et Kimi eks nii populaarne oli.
  4. Ri nime ja vanust pole kunagi kinnitatud. Põhjakorealased ja ülejäänud maailm on jõudnud üksmeelele, et Ri on ilmselt 30ndates, kuid režiim pole ametlikult Ri vanust kinnitanud. Sama kehtib ta nime kohta. Kuigi teda tuntakse kui Ri Sol Jud, pole teada, kas see on pseudonüüm, et saladusteloori hoida.
  5. Teda nähakse avalikkuses väga harva. Kord siin, siis jälle mitte – see on Ri tavaline trikk, et ta ei ilmu kuude kaupa avalikkuse ette. Üks tema esimesi «kadumistrikke» toimus aastal 2012, kui arvati, et ta on surnud või rase. Naine ilmus välja paar kuud hiljem, kuid on kadumismustrit jätkanud ka hiljem.
  6. Usutavalt on paaril kolm last. Veidral kombel pole ka teada, kas ja palju paaril lapsi on. Usutakse, et iga kord kui Ri avalikkuse silma alt kaob, teeb ta seda raseduse ja sünnituse tõttu – nii väidab Lõuna-Korea salateenistus. Seega on neil kolm last, sündinud 2010, 2013 ja 2016. aasta lõpus. Dennis Rodman, korvpallur, kes peret vahel külastab, on öelnud, et teine laps on tüdruk.
  7. Dennis Rodmani sõnul on Kim väga hea isa. Endine NBA staar Rodman ütleb, et me lihtsalt ei tunne Kimi isiklikult, ta olla muidu täitsa tore sell ja suurepärane isa.
  8. Abielu korraldas Kim Jong Il. Abielutseremoonia detailidest pole eriti midagi teada, aga analüütik Cheong Seong-Chang ütles Lõuna-Korea ajalehele, et tema meelest abiellusid Kim Jong Un ja Ri Sol Ju aastal 2009 ning selle korraldas Kimi isa, Kim Jong Il. Ta pidigi pulmadega kiirustama, kuna oli 2008. aastal üle elanud rabanduse.
  9. Rid vihatakse, kuna tal on kallis moemaitse. Väidetavalt on kohalikud väga pahased, et Ri eelistab kallist Prantsuse moodi – riigis valitseb teadupoolest vägev toimetuleku- ja rikkuselõhe kõrgel positsioonil ametnike ja lihtrahva vahel. Ka olnud kohalikud pahased, kui meedia Ri «auväärseks kamraadiks» kuulutas.
  10. Ri eksisteerib Kimi elus põhjusega. Kimi elus on kaks naist – abikaasa Ri ja tema õde Kim Yo Jung. Üks on glamuurne ja inspireeriv, õde aga kannab rõhutatult tagasihoidlikke ja rangeid rõivaid, et rõhutada raske töö tähtsust. Tark valik, millise naise kõrval avalikkuse ette ilmuda, aitab kaasa propagandale.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles