Hea asendus jooksmisele, kui talvel õue ei taha minna

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ujumine on väga kasulik vastupidavustreening.
Ujumine on väga kasulik vastupidavustreening. Foto: Vida Press

Talvel on vingeid sportimisvõimalusi küll ja veel, hea ilma korral saab ka suusatamise isu rahuldatud. Pimeduse, libeda ja külmaga on aga õues joosta väga raske ning igaüks jooksulinte ei salli. Mida siis teha?

Head vormi ei maksa käest lasta ja selleks, et suusatamiseks sobiv lumekiht maha langeks, läheb veel parasjagu aega. Hea alternatiiv jooksmisele on ujumine.

Ujumiseks on vaja koordinatsiooni ja tehnikat, mis on kasulik muukski kui vaid keha toonuses hoidmiseks. Keha vee pinnal hoidmine hõlmab palju erinevaid lihasgruppe, kuid tänu vee toestusele on see kehale ohutu treening, kirjutab Runtastic.

Ujumine kulutab tunnis keskmiselt 500-800 kilokalorit. Täpsemalt sõltub see korrektsest tehnikast  ja liigutuste kiirusest. Kuna tõhusaks ujumiseks on tarvis head ujumistehnikat, ei maksa algajal tühja rapsida. Suuremates ujulates korraldatakse ujumiskursusi ka algajatest täiskasvanutele ja võimalusel saab palgata treeneri eratundideks.

Tavaline vastupidavustreening ujudes koosneb mitmest osast.

  • Esiteks tuleks end 10 minutit vabalt valitud stiilis soojaks ujuda.
  • Sellele peaks järgnema kindla distantsi (25, 50 või 100 m) viieminutilised kiirendused. Alusta aeglaselt ja suurenda järjepanu tempot, kuni saavutad maksimumkiiruse.
  • Tee kümneminutilisi drille, et oma ujumistehnikat parandada. Selleks sobivad harjutused, mis parandavad kehahoiakut, tõukejõudu ja erinevaid ujumistiile. Nippe saad selleks ujumistreenerilt.
  • Pärast harjutusi vali omale vastavalt treenitusele distants 25 ja 200 m vahel. Uju seda nii palju kordi, kuni järelejäänud aja jooksul jõuad. Iga intervalli vahel puhka 20-30 sekundit. Vali selline tempo, mis on raske, aga ei kurna sind kohe ära. Kui võimalik, mõõda stopperiga esimese intervalli aega ja hoia ülejäänud kordadel sama tempot. See tuleb kasuks südamele ja pakub koormust lihastele.
  • Lõpeta trenn viieminutilise lõdvestusringiga.

Ujumine on raske vastupidavustreening, mis põletab palju kaloreid. Pärast ujumist kõht eriti tühi ja nõuab taastumiseks süsivesikuid. Seetõttu tuleks kindlasti süüa mitmekülgselt nii enne kui pärast trenni. Kui su eesmärgiks on põletada trenniga rohkem rasva, siis tuleks ujuda kauem ja madalama intensiivsusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles