Naiselt naisele: iluteenindajad panid seljad kokku ja aitavad vägivallaohvreid

, Tartu ülikooli ajakirjandustudeng
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maris Põldmaa valmistab ilusalongidele raha kogumiseks karpe
Maris Põldmaa valmistab ilusalongidele raha kogumiseks karpe Foto: Erakogu

Tartu iluteenindajad panid seljad kokku ja koguvad aasta lõpuni heategevuseks iga osutatud teenuse eest ühe euro MTÜ Naiste tugi- ja teabekeskuse lähisuhtevägivalla ohvrite ning nende laste abistamiseks. 

Kampaania algatajad on Maris ja Vitali Põldmaa. Maris Põldmaa ütles, et idee sai alguse, kui nad suvel abiellusid ning pulmapeol toimus oksjon, mille tulu plaanisid annetada heategevuseks. Lõpuks otsustasid MTÜ naiste tugi- ja teabekeskuse kasuks ja kogutud tulu eest ostsid keskusele uue pesumasina. Pärast seda, aga otsustasid nad keskuse heaks veel midagi teha ja korraldasid kampaania «Naiselt naisele».

Kampaania mõte sai alguse kodus õhtusöögi laua ääres ajurünnakut tehes. Põldmaad disainisid teavitustööks rinnamärgid ja lendlehed ning asusid koostööpartnereid otsima. Kuna Maris Põldmaa töötab ise iluteenindajana ning samuti paljud tema kliendid on ilusalongide töötajad, siis tekkis mõte kõik koos midagi teha. 

MTÜ Naiste tugi- ja teabekeskuse juhataja Pille Tsopp-Pagan ütles, et see teeb suurt rõõmu, kui üks perekond otsustab heast tahtest abikäe ulatada. «Kõige siiramad ja paremad algatused tulevad enamasti inimestelt ilma palumata,» lisas Tsopp-Pagan. Ta ütles, et abivajajaid on aasta jooksul erinevalt, kuid näiteks oktoobris nõustasid nad ligi viitekümmet naist.

Tsopp-Pagana sõnul on MTÜ rahaline puudujääk 2017. aastal umbes 12 000 eurot, mille varjupaik katab annetuste kogumisega, vabatahtlikutöö ja projektidest tuleneva rahaga. Kuna riik rahastab ainult esmatasandi teenust, milleks on majutus ning esmane kriisinõustamine, jäävad muud tegevused nagu teraapia, juriidiline ja psühholoogiline nõustamine, rahalise abita.

Tsopp-Pagan ütles, et enamasti puudub keskusel raha ruumide uuendamiseks ja täiendamiseks, sest kogu praegune sisustus on tulnud annetuste kaudu. Konkreetselt kampaaniast kogunenud raha kasutavad nad lastele teraapiatoa sisustamiseks.

Kampaanias osaleva Paula ilustuudio juhataja Paula Lille sõnul ei ole see neil esimene kord heategevusega tegeleda. Lill ütles, et septembris oli neil kampaania, kus nad lõikasid tasuta koolilastele soenguid. «Meil oli järjekord uksest välja, umbes 200 soengut sai tehtud,» ütles Lill. Ta lisas, et nemad on alati valmis heategevusega kaasa minema.

Maris Põldmaa ütles, et on saanud ka negatiivset tagasisidet, kui üks salong keeldus liitumisest põhjusel, et tugikeskusest abivajajad naised on oma probleemides ise süüdi. Põldmaa sellega ei nõustu ja tõi näite, et kuidas saab 80ndates vanadaam, kes varjupaigast öömaja palus, sest tema poeg peksis teda, selles ise süüdi olla?

Kampaanias osalevad praegu Editha ilusalong, Avancia ilusalong, Ilutuba Femme, Fortuuna ilusalong, Paula juuksestuudio, Iluekspert, Vanalinna ilusalong, Diorê ilusalong, Arte ilustuudio, Angel Beauty, Kristeli ilutuba, Tuuli juures, Kristall ilusalong, ABella ilusalong, Võlumaa ilusalong, Ilulaegas ilusalong, LadyDi ilusalong ja KL Beauty.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles