Viis hommikust harjumust, mis põhjustavad kaalutõusu

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lase valgus tuppa!
Lase valgus tuppa! Foto: Vida Press

Neil, kes soovivad kaalust maha võtta, on soovitav esiteks jälgida portsjonite suurust, mitte süüa liiga palju nn rämpstoitu ja piirata alkoholi joomist. Vahel võib olla, et kõik tundub justkui kontrolli all, kuid kaal ikkagi ei lange. Selle põhjus võib olla ka mõnes teises vales harjumuses.

Kaalulangetusekspert dr Susan Peirce Thompson selgitab väljaandes Women’s Health, et vale algus päevale on kaalulangetajale üks kõige suuremaid komistuskivisid. Hommik laob vundamendi teistele valikutele, mis tuleb päeva jooksul teha – nõnda iga päev ja päevast päeva. Kui väldid kohe suuremaid vigu, on oluline samm juba tehtud.

Ülemagamine

Kindlasti oled kuulnud, et liiga vähene uni võib põhjustada kaalutõusu, sest nii tõuseb kehas stressihormooni kortisooli tase. Paraku pole parem ka pidev ülemagamine. Nimelt soodustab kaalutõusu ka üle kümne tunni magamine. Kõige paremini mõjub organismile 7–9-tunnine ööuni.

Pimedas toimetamine

Pärast ärkamist tuleks kohe kardinad eest tõmmata ja päevavalgus tuppa lasta. Veelgi parem on, kui saaksid hommikul esimese asjana õue minna, sest kehamassi alandamiseks piisab juba 20–30 minutist päevavalgusest, isegi kui päikest ei paista. Põhjus peitub keha ainevahetuses, mis saab päevavalgusest märku kiiremini tööle hakata.

Sa ei tee oma voodit ära

Inimesed, kes teevad kohe hommikul voodi korda, magavad 19 protsenti suurema tõenäosusega öösel kosutavamat und kui need, kes voodit ei tee. Ja kuna une kvaliteet on tugevalt seotud kehakaaluga, tasub oma tekk ärgates kohe sirgu panna.

Sa ei kaalu end

Kõige parem on kaaluda ennast varahommikul, kui kõht on tühi. Siis on kaal kõige väiksem ja täpsem, sest päeva jooksul mõjutavad seda mitmed erinevad tegurid, aga eelkõige veekaal. Hommikune kaalumine aitab kaalulangetuse edusammudel silma peal hoida ja kui näed muutusi, saad midagi muuta või vastavalt edasi jätkata.

Hommikusöögi vältimine

Mitmekülgne ja toekas hommikusöök hoiab kõhtu täis ja aitab hiljem päeva jooksul söömasööste ära hoida. Näljutamine ei tule pikas plaanis kaalulangetusele kasuks ja hommikusöögi söömist ei tohiks näha patuna. Söö kõht täis ja luba endale ka midagi magusat, sest nii on isud rahuldatud ja kaal langeb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles