VIDEO: Hei, maakas, sa oled moes!

Kristina Herodes
, Arteri ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  • Töömehetunked, suured kampsid ja gaasirätikud - kõige moekam kraam!
  • Tuulepäine linnarahvas võiks väikestesse asulatesse stiilikoolitusele sõita.

Moekompassi nõel on teinud pöörde ja sihib suurlinna asemel maale. Nii et hüvasti, glamuur ja poosetamine; tere tulemast, maised toonid ja otse traktori pealt maha karanud kaunitarid!

Pole midagi igavamat kui etteaimatavad sõnumid. Vähemasti kehtib see moes. Kui keegi leiab mõne ammu unustatud teema ja annab sellele uue vaatenurga, on aga kõik täiesti võlutud. Tänapäeva linnastunud inimestele tundub maaelu sarm midagi täiesti värsket, uut ja ennenägematut. Kõik, mida asjatundjad ise pigem häbenevad, on äkitselt cool! Riietus, mis on eeskätt praktiline ja üldse mitte eesmärgipäraselt seksikas, tundub kõige atraktiivsem.

Vilve Unt / Tallinn Fashion Week
Vilve Unt / Tallinn Fashion Week Foto: Erlend Štaub / TFW

Traktori pealt tulnud trend

Praegu on lahedad just karakterid, kes oma isikupärast stiili ise pigem lahedaks ei pea. Porikarva gamma ja külavaheteedelt napsatud stiiliideed. Tegu pole mingi lokaalse trendiga, mida mõistavad vaid kohalikud fashionista’d, vastupidi! Mida sügavamalt linnastunud – seega loodusest eemal –, seda atraktiivsemana ja uuemana see teema tundub. Iga kaaluka moepealinnade defileedel võis näha patseerimas maakaid. Tallinn Fashion Weekil tõi uued tuuled kõige veenvamas vormis lavale moemaailma kogenud meister Vilve Unt.

«Idee tuli tegelikult sellest, et maatüdrukud elavad nüüd linnas. Nad tulevad kodukohast ära linnadesse, maakohad jäävad tühjaks,» selgitab moelooja oma kollektsiooni saamislugu. Autorile on see mitmekihiline nostalgiatort, milles viiteid ammustele Tallinna Moemaja aegadele ning Nõukogude Eesti nihestatud esteetikale. Kõik see mõjub tänapäevas veidi ootamatult, filmilikult, tuttavalt-armsalt ja samas uue ning värskena. «Mulle tundus õige tõsta see teema esile ja lahendada natukene räigemas võtmes. Kõik need kudumid, seelikud, kombinesoonid – olekski nagu traktori pealt maha astunud. See on nii armas! Minu eesmärk polnud kellegi üle nalja heita, vastupidi – maatüdrukud on au sees!»

Iris Janvier / Tallinn Fashion Week
Iris Janvier / Tallinn Fashion Week Foto: Erlend Štaub / TFW

Maakas olla on auasi

Kes on selle stiili kõige profimad asjatundjad? Muidugi maatüdrukud ise. Kuid paljud ei oska niisama sülle langenud eeliseid hinnata ja eelistavad pigem võimalikult linnapreililikud välja näha ning oma ägedat ja orgaanilist maakastiili varjata. Ehkki tegelikult võiks just tuulepäine linnarahvas nüüd taas väikestesse asulatesse stiilikoolitusele minna. Sest riietumine ei pea olema liiga kõrvaliste tagamõtetega koormatud. Kui on külm, siis lüüakse uus kiht peale, toonid on sellised, mis esimese novembrilombiga kohtudes kohe mustaks ei lähe, ning ilma taskuteta tühised eputamisasjad ei vääri üldse rõiva nimetust.

Kuidas selles stiilis siis orienteeruda? Lähtu praktilisest meelest: soe sukk jalga, ja kui on jahe, siis sokk veel otsa. Kõndimiseks sobib toekas poriking ning asjad peavad katma, kaitsma ja ka sooja andma. Soojad kampsikud koos pikkade seelikute ja avarate pükstega on väärt univorm meie talve ja kurja kliimasse, sest kohti, kus on tõepoolest soe, annab siinmail tikutulega taga otsida!

Kombinesoon on põnevaim rõivas – sellel puudub igasugune trenditürbi komme keha rõhuda, pigem on eeskujuks töömehetunked. Laiad vööaasad hoiavad paigal toeka aasadega vöö. Samamoodi pärinevad sinikraede maailmast toimeka naise särkkleidid ja mantlid, jakkides võib tajuda isegi militaarseid viiteid.

Vilve Unt / Tallinn Fashion Week

Erlend Štaub / TFW

Maavanaemast inspireeritud stilistika

Stilistika rindel tasub kiiker sihtida moeajaloo poole. 1970ndad on selles teemas nagu kirss tordil – mustriline päevasärk või pikendatud kraenurk paneb ka rahuliku komplekti elama. Väga palju saab pilti põnevamaks muuta detailide abil!

Iga element, millest õhkub maaelu romantikat, on armas. «Ma olen ise väga pikka aega Tallinnas elanud, aga võin öelda, et praegu igatsen ainult sinna maa poole tagasi,» tunnistab Vilve Unt oma tõsist kiindumust maateemasse. «Maakas olemise üle tasub uhkust tunda.»

Kõik me mäletame lapsepõlvest maavanaema, kes saabus moosipurkide ja pirukakorviga, klambritega kinnitatud gaasirätik peas ja siidisall kaelas, jahedamal päeval barett kõrvadeni tõmmatud. See näib vanamoodne ja veider, kuid erakordselt põnev! Moespiraal asub praegu punktis, kus mitte-lahe on kõige lahedam ning moeväline kõige moekam.

Prada / Milano Fashion Week
Prada / Milano Fashion Week Foto: Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles