Viis tarkusetera: kuidas hakata elama nii, et olla õnnelik?

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Liiga paljud inimesed elavad nii nagu peaks või nii nagu peetakse õigeks. Aeg-ajalt tuleb aga endale meelde tuletada, et lähtuma peaks ikkagi enda soovidest ja valikutest.

Mõned mõtteterad, kuidas elada täisväärtuslikult ja enda vajadusi silmas pidades.

  1. Jah tähenab ka ei. Meil kõigil on limiteeritud ajaressurss – öeldes ühele asjale jah, ütleme me teisele ei, kirjutab Time. Seega enne, kui võtad vastu suure projekti või vastutusrikka töö, siis mõtle, mis on selle hind. Tõenäoliselt ei saa sa veeta siis nii palju aega oma perega, tegeleda hobidega või reisimisega. Mõtle järgi, kas see on tõesti elu, mida sa tahad või on selle taga surve väljaspoolt ja soov näida edukas, kuna nii on kombeks.
  2. Pea meeles: asi ei ole üldjuhul kunagi sinus. Liiga tihti kipume mõtlema, et inimeste reaktsioonid on peegeldus meist. Üldjuhul on aga asi neis ja mitte sinus. Võib-olla, et inimese reaktsiooni taga on hoopis halb tuju või mõni isiklik probleem ja kui sa tõesti arvad, et asi on sinus, siis küsi. Elu on liiga lühike, et ilmaasjata põdeda.
  3. Võta aega, et asju peegeldada. Lihtne on mässida end igapäeva probleemidesse nägemata, mis tegelikult toimub. Istu rahulikult maha ja mõtle oma päevale, nädalale või isegi aastale – kas sa oled kasutanud maksimaalselt oma andeid, võimalusi ja valikuid? Kas on midagi, mida sa saaks teisti teha? Kas sinu aja kulutamise ja energia tasakaal on paigas? Kas sa oled õnnelik või sooviksid midagi muuta?
  4. Pane tähele. Pööra tähelepanu, kuidas sinu elu ja tegemised sind mõjutavad. Kas mingi tööülesanne pakub sulle põnevust või hoopis stressi? Või sa tunned süümepiinu, et veedad rohkem aega tööl kui perega? Mis teeb sind vihaseks ja kurvaks? Jälgi oma emotsioonide füüsilise reaktsioone ning sa saad paremini aru, kes sa oled ja mida sa vajad.
  5. Õpi ennast usaldama. Tihti juhtub, et kipume kahtlema, kas midagi on tehtud õigesti või kas midagi peaks üldse tegema. Parim viis on teha otsus vastavalt hetkel käesolevale infole, oma teadmistele ja võimalustele. Usalda oma otsustusvõimet ja intuitsiooni. Tea, et sa saad hakkama igas situatsioonis.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles