Nipp, kuidas soolaste toitude isu taltsutada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kui sul on pidevalt krõpsude või friikartulite isu, siis tasub teada, et seda isu annab vürtsikate söökidega kontrolli all hoida.

Väljaandes Hypertension avaldati Hiina uuring, milles tehti 606 täiskasvanu peal maitseteste. Katsealustele anti nende tundlikkuse ja maitse-eelistuste välja selgitamiseks lahuseid, mis sisaldasid kas soola või kapsaitsiini (ainet, mis teeb pipra tuliseks). Järgnesid küsitlused välja selgitamaks, kui sageli katsealused soolaseid või vürtsikaid toite söövad. Lisaks võeti neilt vere- ja uriinianalüüsid, edastab Prevention.

Uurimusest järeldati, et need, kes sõid kõige rohkem vürtsikaid toitusid, tarbisid kõige vähem soola, koguni 2,5 grammi soola päevas vähem kui teised. Sellest tulenevalt oli neil ka madalam vererõhk kui neil, kes sõid väga vähe vürtsikaid toitusid.

Vürtsikas toit on maitseküllasem ja nii-öelda petab aju ära, nagu selles oleks palju soola. «Avastasime, et vürtsika toitu nautimine tõstab soolase maitse tundlikkust, muutes ajus soolase maitse tajumist,» ütles uuringu autor dr Zhiming Zhu.

Teadlased uurisid ka seda, kuidas reageerivad aju teatud piirkonnad soolasele ja vürtsikale toidule ning said tõestust, et aju reageerib vürtsikale söögile nii, nagu see oleks soolane.

Seda teadmist tasub enda tervise huvides ära kasutada ja kasutada toiduvalmistamisel rohkem vürtse ning vähendada soola kogust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles