VIDEO: Trimmis talje tänu tasakaalule?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  • Treenid nagu hobune, sööd nagu lind ja ikka ei midagi? Proovi teist taktikat.
  • Sale, terve ja õnnelik saab olla ka karmi trenni ja enesepiitsutamiseta.

Sport ei pea olema spurt, see võib olla ka nauditav kulgemine. Arter võttis ette avastusretke taastavate treeningute maailma.

Mõnel on kõvasti lihtsam gaasi anda kui pidurit tõmmata. Mis siin salata, minagi kuulun selliste spordihullude seltskonda. Ega tänapäeva maailm ka just hellita – kõikjal väärtustatakse kiirust, pingutust, sooritust… Nii aga võivad õnnelik ja terve olemise tegelikud alustalad – tasakaal ja meelerahu – sootuks kahe silma vahele jääda. Ja see on suur viga! Keha ei saa vaadata muust kompotist eraldi üksusena, selline suhtumine lõpeb varem või hiljem kraavis.

See lugu ei sünni pea-ees-vettehüppest bodybalance'i tundi, sest siis saaks jutt küündimatult lühike: «Mm, nii mõnus oli pärast trenni olla…» Aga miks mõnus, mis mõnus, mis minuga õieti toimus? Tunnetuse tekkimine tahab aega ning kasvab rahulikult nagu puu. Teemasse aitab selgust tuua Eesti parim asjatundja, Les Mills Bodybalance'i meistertreener Kersti Ojalill, kes on seda ala harrastanud üle kümne aasta ja kelle praegune tase lubab tal tegutseda teiste treenerite koolitajana üle Skandinaavia. Tänu temale tabas mind kahe aasta eest ootamatu valgustushetk – just siis taipasin, mida ma selles taastavas tunnis õigupoolest teen.

Bodybalance Viimsi Spa spordiklubis, juhendab LesMills bodybalance master trainer Kersti Ojalill
Bodybalance Viimsi Spa spordiklubis, juhendab LesMills bodybalance master trainer Kersti Ojalill Foto: Sander Ilvest
Käitusin lolli järjekindlusega nagu silmaklappidega sõjamees, kes vana harjumuse kohaselt tahab seinast läbi pressida, mis sellest, et sealsamas kõrval on sulle väravad laialt lahti löödud.

Kõik-ühes-treening

Käitusin lolli järjekindlusega nagu silmaklappidega sõjamees, kes vana harjumuse kohaselt tahab seinast läbi pressida, mis sellest, et sealsamas kõrval on sulle väravad laialt lahti löödud.

«Bodybalance on rahulik treening, kus on tegelikult koos kõik, mida keha vajab, lisaks vaigistab see meele,» räägib Kersti. «Õpid oma keha tundma, saad trimmis lihased, hea tasakaalu ja painduvuse. Kuna tegemist on ka holistilise treeninguga, on sel taastav efekt – inimene õpib lõõgastuma. Meie igapäevase kiire elutempo juures on oskus lõdvestuda, vabaks lasta ja ennast vaimselt taastada väga oluline, et nii vaimselt kui ka füüsiliselt terve püsida.»

Mäletan hästi oma esimest tundi. Minu ülespiitsutatud meeltele ja põrkavale energiale mõjus see leebe liikumine nagu külm dušš ja ma ei saanud absoluutselt pihta, mis imelik uimlemine siin toimub. Mina tahtsin rahmeldada, aga kästakse hoopis rahuneda, väga raske oli ümber häälestuda. Samuti peitub treening siin peentes tehnilistes nüanssides – samad harjutused on täiesti võimalik ka saalinurgas maha tšillida, nii et jätad õiged lihased aktiveerimata ja ei tunnegi mingit pingutust. Tempo pole küll teab mis kiire, aga kõiki neid vilkalt üles-alla vahtivaid koerakesi esimese raksuga õigesse hingamisrütmi ja voolama saada pole niisama lihtne. Kõik see tahab õppimist, aga eelkõige avatust teistsugusele lähenemisele, ja just seda jäi mul vajaka. Käitusin lolli järjekindlusega nagu silmaklappidega sõjamees, kes vana harjumuse kohaselt tahab seinast läbi pressida, mis sellest, et sealsamas kõrval on sulle väravad laialt lahti löödud. Kui keeldud sissesõidetud rööpast kõrgemale kerkima, siis sa seda muidugi ei näe.

Nüüd olen tibusammu jagu targem ja tean, et vahet pole, millist ala harrastad, igatahes vajad sa ka taastavaid treeninguid. Ja kui seni on liikumine seostunud sulle ainult ebameeldiva punnimisega, pole sa tõenäoliselt lihtsalt veel proovinud taastavat treeningut.

Liikumisega kehasse kogunenud pinge vabastab ainult liikumine. Aga minu kogemus kinnitab, et mõju on tegelikult veelgi võimsam – liikumise kaudu on lihtsam lahti harutada ja lendu lasta ka mistahes muud stressid, solvumised, hinge kuhjunud jamad.

Praeguseks olen jõudnud veendumusele, et bodybalance on nagu taeva kingitus jäärapäisele lääne inimesele, mille kaudu on lihtsam keha-meelt tervikuna arendavasse maailma jalga ukse vahele saada. «Tihtilugu kardavad inimesed minna traditsioonilist joogat praktiseerima,» ütleb Kersti. Seal võib lihtsalt kuristik sinu ja õpetaja vaimsete arengutasemete vahel näida esmapilgul ületamatult suur. «Lihtsam on alustada bodybalance'i tundidest, kus tutvustatakse joogaharjutusi koos tai chi ja pilatese elementidega, ning kõik see toimub inspireeriva moodsa muusika saatel. Kui midagi on tuttav, elad lihtsamini tundi sisse.»

Bodybalance Viimsi Spa spordiklubis, juhendab LesMills bodybalance master trainer Kersti Ojalill
Bodybalance Viimsi Spa spordiklubis, juhendab LesMills bodybalance master trainer Kersti Ojalill Foto: Sander Ilvest

Teraapiaoaas

Viimsi Spa spordiklubi on ise juba natukene rahuoaasi moodi, seal ei kohta trennitemplitele omast ruttu ega rauakolinat. Sõbraliku olemisega inimesed tipivad hääletul sammul mööda pehmet vaipa ja hämaralt valgustatud saalis põlevad küünlad. Kersti juhendamisstiil on orgaaniline, pehmel toonil sõnavoog seletab lahti viimase kui detaili, millele tunnis tähelepanu pöörata. See on igal hetkel ümber sinu, nagu pehme tekk või lendav vaip, mis läbi treeningu kaasa kannab.

Ma olen ise suur vaikusefänn ja ei armasta liigseid sõnu. Siin olen aga õnnelik, sest midagi kõrvalist ei kuulegi – mul on lihtsam keskenduda ja sügavamale enda sisse jõuda, treener on nagu teejuht. Eks Kerstil ole teatavaid eeliseid ka, kui tal on õnnestunud endale looduse loteriilt niivõrd mahe ja mõnus hääletämber tõmmata.

Tempo pole küll teab mis kiire, aga kõiki neid vilkalt üles-alla vahtivaid koerakesi esimese raksuga õigesse hingamisrütmi ja voolama saada pole niisama lihtne.
Tempo pole küll teab mis kiire, aga kõiki neid vilkalt üles-alla vahtivaid koerakesi esimese raksuga õigesse hingamisrütmi ja voolama saada pole niisama lihtne. Foto: Sander Ilvest

Liigutused toimuvad käsikäes hingamisega, palju pannakse rõhku lülisamba sirutamisele. Mul ei teki kordagi tunnet, et ma pingutan. Samas see tunne, et teen trenni, on küll, ja ma saan aru, millised lihased ühes või teises asendis kaasa räägivad. Pilatese kõhulihasteseeria teeb õige tehnika puhul tõhususelt silmad ette nii mõnelegi alternatiivile.

Sale talje ei sünni ülespumbatud kuubikutest, vaid töökorras sisemiste lihaste toel. Esmalt õpib siin tunnis neid üles leidma, kasutama ja tugevdama. Edaspidi harjub sellega nii ära, et kõhu sees hoidmise peale pole üldse tarvis mõelda. Nagu pole ka enam vaja mõelda, et trenn on nagu sundus – kui see toimib teraapiana, on saabunud sinu kõige mõnusam hetk päevas, preemiaaeg iseendale, ja siis leiad ka väsimatult võimalusi seda ette võtta.

Taastav ja noorendav

Kuidas bodybalance inimesele mõjub? Kersti ise on oma treeningule muidugi parim reklaam – erakordselt helge kuju, silmad alati säramas ja energiat ülearugi. Ta on trimmis ja tugev, painduv ja plastiline. Aastad talle külge ei jää. Ei usuks kunagi, et see vitaalne naine on üle elanud raske autoavarii ja kogu tema elu polegi üks õnnis hõljumine. «Kui meelerahu on olemas, saab hakkama kõigega, mis elus ette tuleb,» naeratab treener, kes juhib terve Viimsi Spa spordiklubi. Zen-olekus saab vabalt suuri asju korda saata ning pingelist ametit pidada.

Bodybalance toetub loogikale, kus areng toimub kehaga harmoonias, mitte endaga võideldes. Jõuga siin kusagile ei jõua, pigem hingates, vabastades, iseennast usaldades. Mul oli just sellega kõige raskem harjuda. Et surudes ei saa! Kuid samas taktis, nagu leidsin endast vajalikud jooned üles trennisaalis, käivitusid need ka mujal. Oma energiataseme juures võiksin olla paras talumatu tulehark, ja varem olingi. Praegu olen enamiku ajast küll hästi reibas ja entusiastlik, kuid sisemiselt rahulik. Ehkki arenguruumi on veel lõputult, tunnen lapsikut rõõmu ka selle pisikese progressi üle.

Mida ma veel mõõta saan, see on painduvus. Pärast laste sündi jäin ootamatult kangeks, nagu oleksin mõne uhke lõunasöögi käigus ka paar kahvlit alla neelanud. Varbad tundusid ette painutades kilomeetri kaugusel olevat ja kõik need muud jutud… Enamik joogaasendeid olid sellised, et ma ei suutnud mingi valemiga oma keha neisse väänata. Eks see kõik häiris ja kärpis liikumislusti, seda enam, et varem olin väga painduv. Tänu bodybalance'ile tuli pastilisus väga kiiresti tagasi. Lisaks kadusid seljavalud ja pinged õlgadest, mis kimbutavad enamikku inimesi, keda töö sunnib aeg-ajalt istuma. Muidugi tuleb aususe huvides märkida, et tegelen väga paljude aktiivsete aladega, nii et kõike head ei saa ka bodybalance'i kontole kirjutada, kuid suure osa paindlikkusest ja sisemisest tasakaalust võlgnen sellele kindlasti.

«Usun, et liikumine teeb inimesed õnnelikuks,» ütleb Kersti Ojalill kirglikult. «Ma poleks ju üle kümne aasta selle treeningu juurde jäänud, kui ise seda ei naudiks, kui see mulle lihtsalt nii väga ei meeldiks!»

Bodybalance fännid, vasakult: aktiivne harrastaja Nele Talussaar, treener Kersti Ojalill, ajakirjanik Kristina Herodes
Bodybalance fännid, vasakult: aktiivne harrastaja Nele Talussaar, treener Kersti Ojalill, ajakirjanik Kristina Herodes Foto: Sander Ilvest

BODYBALANCE

  • Les Millsi spordilabori populaarseim keha-meele treening, mis ühendab jooga, tai chi ja pilatese elemendid läänelikuks ja tasakaalustatud tervikuks.

  • Treening sobib kõigile – algajatele, eakatele, ülekaalulistele, rasedatele. Taastav mitmete vigastuste puhul, kuid eelnevalt on soovitav arstiga konsulteerida.

  • Tund kulgeb rahulikus tempos, kuid tugevdab kõiki lihasgruppe. Lihamäeks siin keegi ei muutu, kuid trimmis silueti ja hea vormi saab küllalt kiiresti.

  • Fookuses on keha keskosa treening, talje tuleb nähtavale kõige kiiremini.

  • Märgatavalt paraneb tasakaal, painduvus ja rüht.

  • Treening tasakaalustab ka sisemaailma, maandab stressi ja aitab lõdvestuda.

  • Tunni kalorikulu on tagasihoidlik, kuid tasakaalustav mõju kandub üle ka elu muudesse sfääridesse. Mitmed inimesed on saanud kontrolli alla emotsionaalsed isud ja stressisöömise. Paljud on osanud loobuda endale sobimatutest toiduainetest ning hakanud eelistama puhast toitu.

  • Kui eesmärk on lihtsalt vormis ja terve olla, piisab täiesti 2–3 bodybalance'i treeningust nädalast, mida võiks täiendada kerge kardio, näiteks jalutuskäigud looduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles