Naine kirjutab: küps mees teab, millal täiskasvanulikult käituma hakata

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: StockSnap / CC0 Licence

Meie Dove lugejamängu raames kirjutab meie «mehisele» toimetusele Mari sellest, kes on tema meelest tõeline mees.

Just värskelt oli isadepäev, mis oli minu arust eriti emotsionaalne. Vist ka seetõttu, et sel aastal tähistasime seda päeva ilma isata, esimest korda nii... Nii kurb. See päev muutub meie maailmas iga aastaga aina olulisemaks. Eestis on väärtuslikuks rohkem suhted, isad on eriti huvitatud oma seisusest.

Eks see, et sirguks maailma üks õige mees ja isa, tuleb suuresti kodul oma töö teha. Täisväärtuslik pere, heasoovlikud lapsevanemad, turvatunne jne. Emotsionaalse eraldatuse tunnet saavad poistel aidata ületada eelkõige isad. 

Ainu­üksi tahe proovida on uue suhtlusviisi aluseks, mis võib asendada tavapärast pettumuste, emotsionaalse kauguse ning väljendamata jäänud armastuse põhjus-tagajärg seoste ahelat. 

Sel perioodil teevad poisid pahandusi ennekõike selleks, et isa tähelepanu pälvida. Ja kui isa puudub, siis jääb see oluline koht täitmata, kahjuks. Olen kuulnud ka seda, et rääkides agressiivsusest, oleks oluline, et isa ja poeg palju müraksid. Poeg vajab võimalust end füüsiliselt välja elada ja kogemust, et isa on temast tugevam. 

Samas soovitatakse meestel mitte alla anda, sest selles müramises peabki olema natuke koertekarja kommet. Kui poiss tunneb, et isa on füüsiliselt temast üle, on see väga toetav, andes turvalise raami, mille sees põtkida, proovida, katsetada ja õppida.

Sellised tegemised ja võimalused loovad suurepäraseks silla isa ja poja vahele!

Kahjuks on tänapäeva maailmas palju katkiseid peresid, siis oma lastega palju aega koos veetes saame selle ehk pisut parandada.

Aga ikkagi: õigest poisist kasvab mees, kes on oma peres, kus on soe ja turvaline olla. Turvalise pere poiss on suureks saades MEES:

Õige mees on enesekindel. 

See on oluline iseloomujoon, sest kui mees on enesekindel, siis suure tõenäosusega ei muuda ta oma isikut ning jääb endale truuks. Teda ei saa teda veendumuste osas ümber veenda ega mõjutada tegema asju, millesse ta ei usu.  Enesekindlus muudab mehe õnnelikuks ja lõbusaks kaaslaseks.

Ta ei pea olema rikas, aga ta peab oskama rahaga ümber käia. 

Vastab tõele, et mehed saavad täiskasvanuks hilisemas eas kui naised, kuid ka mõni 30-aastane mees võib käituda nagu koolipoiss. 

Küps mees teab, millal on aeg täiskasvanulikult käituma hakata. Mehe küpsust on lihtne hinnata selle järgi, kuidas ta oma elu elab. Ideaalis võiks ta elada üksi, kuid mõni võib veel elada ka näiteks koos korterikaaslasega. Oleks tore, kui mees oleks oma vanematekodust välja kolinud. 

Küps mees oskab avalikes kohtades väärikalt käituda ning mõistab oma rolli täiskasvanuna. Õigel mehel peaks olema positiivne suhtumine, kuid selliseid mehi võib olla raske leida, sest meid ümbritsev keskkond on niivõrd negatiivne. 

Positiivne suhtumine tõmbab teisi inimesi tema ligi ja ta tahab teisi toetada ning aidata. Positiivsed inimesed naeravad ja naeratavad teistest rohkem.

Eks me teame seda ammugi ja hindame kõrgelt, et hea mees peab olema viisakas, austav, hooliv ja tähelepanelik naise vajaduste suhtes. 

Selle alla käivad ka taolised teod nagu naisele uste avamine või mantli selga aitamine. Kahjuks pole tänapäeval kõigil mehel härrasmehele omalikke kombeid, seega kui kohtad mõnda meest, kel need omadused on olemas, ära lase teda silmist.

Suhted, abielu pole ainult nautimiskoht. 

See on hoopis koht, kus realiseeritakse enda kõige raskemat karmat, enda kõige raskemaid õppetunde. Meie partner on meie peegelpilt. Enamasti tahetakse olla suhtes, abielluda, selleks, et saada õnnelikuks, tervikuks, kuid seda ei juhtu kunagi. Enne peame saama ise õnnelikuks, alles siis võib astuda suhtesse. 

Aktsepteerides ennast, saame aktsepteerida ka teisi. Teine inimene pole meie omand, me peame õppima aktsepteerima teda täpselt sellisena, nagu ta on, püüdmata teda kuidagi muuta enda meele järele. Sellisele vundamendile ehitades saame tugeva suhte, kus teist inimest pole raske õnnelikuks teha, kuna see tegevus meeldib endale. 

See kasvatab hoopis endas võimet armastada, seega ka võimet olla õnnelik ISE, tehes selliselt teisi enda ümber veelgi õnnelikumaks!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles