Kas kõnnak võib inimese iseloomu kohta midagi öelda?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Mis vahet on inimestel, kes jalutavad ja kes harrastavad kiirkõndi? Peale selle, et nad jõuavad erineval ajal kohale, näitab üks uuring, et nad on ka iseloomult erinevad.

Ajakirjas Social Psychological and Personality Science avaldati uuring, milles analüüsiti üle 25 000 inimese vanuses 25-100. Leiti, et need, kes kõnnivad kõige kiiremini, on rohkem ekstraverdid, kohusetundlikud ja avatud. Aeglasemalt kõndijate seas esines rohkem neurootilisust ja vähem kohusetundlikkust, edastab Hello Healthy. Sellest järeldasid teadlased, et kõnnakut saab tõepoolest isiksuseomadustega seostada.

See ei olnud esimene säärane uuring. Ka 2016. aastal avaldati väljaandes Journal of Nonverbal Behavior teadustöö, milles vaadati kõnnaku ja agressiivsuse seost. Leiti, et need, kes kõnnivad liialdatu maneeriga ja ärplevalt, on enamasti agressiivsemad.

See aga ei tähenda, et kellegi kõnnaku põhjal võiks tema kohta suuri järeldusi teha. Enamasti ei ole sellised hinnangud täpsed ja sõltuvad ka paljust muust - olukorrast, ümbrusest ja inimese hetketujust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles