Eksperdid selgitavad: millal on «päevad» normaalsed ja millal peaks arsti juurde pöörduma

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kuigi igakuine menstruatsioon kulgeb igal naisel erinevalt, siis on hea teada hoiatavaid märke, mis viitavad sellele, et midagi on korrast ära.

Näiteks arsti poole võiks pöörduda siis, kui vahetad tampoone iga kahe tunni tagant või kui krambid kestavad üle kolme päeva, kirjutab Daily Mail.

Günekoloog doktor Yasmin Tan ütleb, et kõige enam pöördutakse tema poole suurenenud verevooluse ja valu tõttu. Kõige levinumad ebaregulaarse verevooluse põhjused on fibroid ehk emakamüoom, polüübid või adenomüoos. Mõndadel naisel aga lihtsalt ongi tugevam verevoolus.

Krambid võivad üldjuhul esineda päev või kaks enne menstruatsiooni või selle alguses, kuid kui need kestavad juba kauem, on mõistlik pöörduda arsti poole. Krampe võib tunda nii alakõhus kui -seljas.

Kui päevade ajal kannatatakse tugeva valu käes, siis võib põhjus olla näiteks haigus nimega endometrioos. Päevade vahele jäämine võib olla ka seotud näiteks liigse trenni tegemisega. Samuti pole normaalne, kui päevade vahepeal määrib ja kui on ebaregulaarne tsükkel pillide võtmise ajal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles