Eesti laste kvaliteetne diabeediravi toetub suures osas annetustele

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Need 10 last on saanud insuliinipumba annetajate toel.
Need 10 last on saanud insuliinipumba annetajate toel. Foto: ELDÜ

Ravi insuliinipumba abil on diabeetikule küll mugavaim ja tulemuslik lahendus, ent vajalike vahendite soetamine jääks paljudele kalliks, kui selles ei aitaks neid diabeetikute ühingule tehtud annetused.

2017. aastal on Eesti Laste ja Noorte Diabeedi Ühing (ELDÜ) annetajate abiga toetanud 90 diabeedilast kokku 75 000 euroga. Eesti lapsed on saanud selle raha eest 70 moodsat insuliinipumpa ja 46 saatjat pidevaks veresuhkru monitooringuks. Ühingu juhataja Kristi Peegli sõnul tuleb aga tänasel rahvusvahelisel diabeedipäeval tõdeda, et laste kvaliteetne ravi püsib Eestis suures osas annetuste toel.

Pumbaravi on tänapäeval parimat ravitulemust pakkuv ja lapse ning tema lähivõrgustiku normaalset elukvaliteeti toetav raviviis. See väldib lapsele haiget tegemist, sest last ei ole vaja 5-8 korda ööpäevas süstida ega mõõta veresuhkrut sõrme augustades 9-12 korda. Pump annustab insuliini valutult ja glükoosimonitooring näitab reaalajas veresuhkru väärtusi monitori ekraanil.

Diabeeti ei saa välja ravida, aga selle kontrolli all hoidmine aitab ära hoida hilisemaid tüsistusi, mille hulka kuuluvad pimedaksjäämine, neerukahjustused ja jalgade amputeerimine. Peegel rõhutab, et hea diabeedi kontroll on oluline ja kordades odavam kui tagasipöördumatute tüsistuste ravi.

«Riikides, kus diabeeditarvikud on kõigile kättesaadavad, tehtud uuringud näitavad, et 1. tüüpi diabeeti haigestunud inimese eluiga võib tänapäeval olla samaväärne või ka pikem diabeeti mittepõdevast inimesest, kuna diabeetik pöörab suurt tähelepanu tervislikule eluviisile, sealhulgas toitumisele ja kehalisele aktiivsusele,» selgitas ta.

Õnneks on viimastel aastatel mitmed annetajad toetanud laste kvaliteetset diabeediravi. Näiteks tõstab Peegel esile Kanal2 telesaate «Jõulusoojus» annetajate suurt panust diabeedilaste toetamisel. Ka tänasel diabeedipäeval alustab Talinn Hansa Rotary Klubi tervisefond Siniring koostöös ettevõttega Digiekraanid üle-eestilist annetuskampaaniat.

Selle käigus kogutakse annetustelefonile helistades raha nii insuliinipumpade kui ka muude diabeeditarvikute jaoks. Digiekraanid asuvad paljudel suurtel ristmikel, kaubanduskeskuste välipindadel ja sees, samuti Tallinna bussijaamas, lennujaamas ja Linda Line laevadel. Täpsemat info alanud kampaania kohta leiab Siniringi Facebooki lehelt.

Eestis on ligi 80 protsenti lastest ja peredest vajanud 2400-eurose insuliinipumba ravi alustamiseks annetajate tuge keskmiselt 1070 euro ulatuses. Haigekassa tasub 2400 eurost 50 protsenti, pere enda panus on kümnendik kogusummast. See tähendab, et kaasaegne diabeediravi ei ole hästi kättesaadav, kui selleks ei ole võimalik kasutada heategevuse toetust. 

Eeldatavasti ei parane olukord oluliselt ka uuel aastal, sest pideva glükoosimonitooringu võimalusega insuliinipumba eest tuleb endiselt tasuda ligi 1200 eurot, igakuised ravikulud jäävad sensorravi puhul 120 euro juurde. See on paljudele peredele kallis ja kättesaamatu.

Eesti põeb 1. tüüpi diabeeti 671 last, nendest umbes neljasajal on insuliinipumbad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles