Kuus asja, mis tapavad libiidot

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Rääkides seksuaalihast tuleb kohe möönda, et keskmist või «normaalset» ei ole olemas. Mõned teadlased on isegi väitnud, et praegune kultuuriline kinnisidee libiidost - selle tõusust ja langusest -teenib ravimitootjate huve, et panna tarbijaid olematute probleemide pärast muretsema.

See on aga kindel, et osa inimestest tunneb suuremat sugutungi kui teised ja teatud elustiil või terviseprobleemid võivad seda muuta. Prevention toob välja kuus faktorit, mis võivad libiidot tõsta või langetada.

Ravimid

Paljud retseptiravimid võivad alandada testosterooni taset, mis vähendab libiidot nii meestel kui naistel. Selliste ravimite hulgas võivad olla näiteks vererõhuravimid, antidepressandid ja teised meeleolu muutvad ravimid.

Kehakaal

Rasvumine võib samuti libiidole halvasti mõjuda. Liigne kehakaal vähendab vereringes testosterooni taset ja see võib seksuaaliha vähendada. Samas on uuringud näidanud, et seksiisu võib tõsta juba 5-protsendiline kaalukaotus.

Su «pesa» on täis

35-47-aastaste naiste puhul avaldub üllatav fenomen - kui nad elavad koos lastega, siis nende libiido langeb. Teadlaste selgitusel vähendab sugutungi lapsevanemaks olemisega seotud stress. See mõjutab naisi rohkem kui mehi.

Sa teed trenni liiga hilja õhtul

Testosterooni vähendab ka unepuudus, mis omakorda rikub veel tuju ja tekitab depressiooni. Kõik see vähendab seksisoovi. Ja kuigi trenn teeb tavaliselt une paremaks, ei kehti see juhul, kui magamaminekuni on jäänud vähem kui neli tundi. Une parandamiseks on veel nippe - ära joo alkoholi ja ära söö liiga hilja.

Sul on D-vitamiini puudus

Depressiooni kahju libiidole on tõestanud arvukad teadusuuringud. Kuigi depressioonil võib olla väga erinevaid põhjuseid ja korrelaate, soodustab seda D-vitamiini puudus, mis rikub ajus heaoluhormoonide tasakaalu. Austraalias ja Saksamaal tehtud uuringud näitasid, et meestel, kes võtavad D-vitamiini, on rohkem testosterooni.

Halb suhe

Tugeva libiido kaks kõige olulisemat komponenti on kas hea suhe või uus suhe. Rahulolematus partneri või paarisuhtega seksiisu ei tõsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles