Kuus teaduslikult tõestatud viisi, kuidas tulla toime vähese päevavalgusega

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kella keeramine ja napp päevavalgus talvel võib paljudel tekitada magamishäireid, depressiooni ja väsimust. Kuidas selle kõigega aga toime tulla?

  1. Investeeri päevavalgusteraapiasse. See uus teraapiavõimalus on väga tõhus ning selliseid lampe saab osta poodidest ja netist, kirjutab Pure Wow. Spetsialistid soovitavad istuda päevavalguslambi ees umbes 30 minutit päevas.
  2. Leia aega trennis käimiseks. Peale selle, et trenn on hea tervisele, on see ka depressiooni ennetav ja aitab pimeda ajaga paremini hakkama saada.
  3. Proovi aroomiteraapiat. Järgmine kord, kui vanni lähed, lisa veele aroomiõli. Populaarsed valikud on näiteks jasmiini- ja lavendliõli.
  4. Kasuta päikesetõusu ja -loojangu alarme. See toimib vastavalt asukohale ja fikseeritud aja määramise asemel määratakse alarmiks, kui palju aega enne tegelikku päikesetõusu või -loojangut tahetakse märguannet saada.
  5. Söö D-vitamiini. Vähene päevavalgus ei anna ka kehale piisavalt võimalust omastada D-vitamiini. Uuringutest selgub, et inimesed, kes söövad D-vitamiini langevad väiksema tõenäosusega depressiooni.
  6. Räägi sellest. Kui pime aeg on sulle raske, siis ära kannata üksi, vaid räägi sellest, kas oma lähedaste või terapeudiga.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles