Kuidas keeta riisi õigesti ja millist riisi eelistada?

Veski Mati
, Kvaliteedi saladus igas köögis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Public Domain Pictures

Riis kuulub maailma vanimate teraviljade hulka ja on inimkonna jaoks väga oluline igapäevane toiduaine. Palju on erinevaid riisitoite, riisisorte ning valmistusviise. Kuidas on kõige õigem riisi keeta ning mis teeb osad sordid teistest populaarsemaks?

Kõige tavalisema riisi valmistamine. Kõige harilikum viis riisi keetmiseks on võtta vett ja riisi vahekorras 2-2,5:1. Lisa riis külma vette, kuumuta keemiseni ning lisa heldelt soola. Keeda ja sega, kuni vesi on aurustunud ja riis serveerimiseks valmis.

Kuidas keeta kohevat riisi? Pane riis ja vesi (vahekorras 1:2) potti, sulge kaas, vähenda kuumust ning keeda 18 minutit nõrgal tulel. Ära kergita vahepeal kaant, sest siis pääseb liiga palju niiskust potist välja! Võta pott tulelt, lase seista veel mõned minutid ning kena kohev riis ongi valmis. Just nii valmistatakse riisi muide Aasia riikides.

Mis juhtub, kui keeta riisi nagu pastat? See on täiesti aktsepteeritav viis riisi keeta, kusjuures sobib enim just pruunile riisile. Pane vesi koos soolaga keema, lisa riis ning keeda madalal temparatuuril kaaneta potis, kuni riis on pehme. Vajadusel sega riisi vahepeal ning nõruta pärast liigne vesi välja.

Riisi valmistamine pilafi jaoks. Pilafi jaoks riisi valmistades prae pruuni riisi esmalt 2-3 minutit panni peale õlis või võis, kuni see näeb välja röstitud ja lõhnab pähkliselt. Ja siis ongi olemas ideaalne riis pilafi tegemiseks.

Mis vahe on riisil ja riisil?

Pikateraline basmatiriis on aromaatne pikateralise riisi sort, mis jääb keetes sõmeraks ja kuivaks ning on oluliselt väiksema tärklisesisaldusega kui ümara teraga riis. Põhja-Indiast Himaalaja mäejalamilt ja Pakistanist pärit basmatiriis tähendab hindi keeles hästilõhnavat ning teda nimetatakse riiside kuningaks.

Foto: Veski Mati

Jasmiiniriis ehk Tai aromaatne riis jääb keetmisel tugevama tekstuuriga kui tavaline riis. Jasmiiniriis sobib hästi Aasia toitudesse.

Sushi-riisi on lühiteraline riis, mida tuleb esmalt leotada ja läbi pesta ning siis keeta nii, et riis kogu vedeliku endasse tõmbab. Keedetud riis segatakse riisiäädikaga ning kasutatakse sushi või sashimi tegemiseks. Sushi-riisile on iseloomulik hea kokkukleepuvus. Sushi tähendab muide tõlkes riisivõileiba.

Risoto- ja paella-riisid imavad hästi vedelikku ning sobivad hästi kreemistesse roogadesse. Tegemist on ovaalse ja keskmise terapikkusega lumivalge riisiga, mis on maitselt täidlane ning mille terad säilitavad keetes küll kuju, kuid muutuvad kreemiseks. Enamasti kasvatatakse risotoriisi Itaalias.

Foto: Veski Mati

Metsiku riisi teised nimed on must riis, vesiriis või ka indiaani riis. Metsikut riisi on kulukam kasvatada kui valget, kuna taim on ilmastikutundlik ning saagikoristus keeruline, samas on sel aga valgest oluliselt suurem toiteväärtus. Metsikut riisi iseloomustab krobeline tekstuur ja pähkline maitse, kuid selle  keetmisaeg on umbes 45 minutit.

Foto: Veski Mati

Punane riis on täisterariis, mille teral on alles punane koor. Kergelt pähklise maitse ja tugeva tekstuuriga riis meenutab veidi tatart. Punase riisi suur toiteväärtus ja mitmekesine mineraalainete sisaldus on samuti väga hinnas.

Pruun riis ei ole eraldi riisisort, vaid lihtsalt koorimata ehk täisterariis. Seega on ta toiteväärtus valge riisiga võrreldes märksa suurem,  sisaldades rohkem vitamiine, mineraalaineid ning kiudaineid. Muuhulgas on pruunis riisis säilinud E-vitamiini sisaldus, mis aitab ära hoida rakkude kahjustumist ning vähendab ka südamehaigustesse haigestumise riski. Maitselt on pruun riis tänu väliskihile pähkline ja sel on tugev, kergelt

kummine tekstuur. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles