Mis asi on «hooajaline deitimishäire»?

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Talv toob endaga kaasa külma, pimeduse ja melanhoolse meeleolu, mis süvendab veelgi läheduse vajadust. Nüüd on ka teaduslikult kindlaks tehtud, et erinevad aastaajad võivad mõjutada meie ootusi armastuse otsinguil.

Tuleb välja, et suvel kipuvad eriti noored inimesed, olema kergemeelsemad ja ootused kohtamas käimisele ja suhetele on pigem seotud lihtsalt lõbutsemise kui tõsise sooviga armastust ja püsivat suhet leida, kirjutab Independent. Talvel jälle tahetakse vähe stabiilsemat parterit, kellega regulaarselt seksida ja läbi käia. Sellist häiret, mida ei saa küll pidada meditsiiniliseks seisundiks nimetatakse Seasonal Dating Disorder (SDD) ehk eesti keeles «hooajaline deitimishäire».

Psühholoogid väidavad, et see häire kimbutab enamasti küll 20-ndates inimesi, kes on ka kõige aktiivsemat kohtinguelu harrastav sihtgrupp. Neile on veel iseloomulik see, et nad ei suuda pühenduda. Suve kasutavad nad lõbutsemiseks ja lühikesteks afäärideks ning sügisel ja talvel tabab neid vajadus sügavama suhte järele. Neil on illusioon, et nad võivad iga kell luua toimiva ja pikaajalise suhte, kuid tegelikkus on see, et nad ei ole selleks võimelised, väidavad psühholoogid.

Näiteks 25. aastane Lucinda räägib, et nii kui lehed tulevad maha ja ilmad lähevad sombusemaks, tunneb ta suurt vajadust leida endale poiss-sõber. Kui aga tuleb kevad, jätab ta üldjuhul need poiss-sõbrad maha.

24. aastane Samantha jällegi ütleb, et tal on kombeks iga sügis otsida endale uus poiss-sõber, sest sügisel ja eriti jõulude ajal ei taha ta üksi olla. Suvel jälle eelistab ta pigem olla vallaline, sest siis on rohkem seltsielu ja poisssõbra jaoks pole tal aegagi.

Selline seisund või häire on aga enamasti mööduv ning mida vanemaks saadakse, seda harvem seda ette tuleb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles