Tuhandete naiste igapäev: sidemete vahetamine pealtnägijate silme all ning teadmatus menstruatsioonist

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: NAVESH CHITRAKAR/Reuters/Scanpix

Kuidas küll tulevad päevadega toime need naised, kes elavad sõjakolde põgenikulaagris, ruumi seinteks vaid kile? Ei mingit tervise-alast haridust ega vahendeid menstruatsiooniga inimlikult toime tulemiseks.

Mianmari ja Süüria naistel on vähene hügieenisidemete varu nende väikseim mure. 2015. aastal viidi läbi uuring, mille käigus intervjueeriti sealseid meditsiinitöötajaid ja naiselanikke. Teemaks menstruatsioon, nende võimalused ja vajadused sellega toime tulekul.

Mianmari naised kirjeldasid oma elu telkides kui ohtlikku, ebamugavat, räpast. Neil pole ei vett, privaatsust ega ustel lukke. Lihtsalt bambusest aukudega seinad, millest soovi korral keegi võib läbi vaadata. Kehv valgustus telklas teeb keeruliseks naistel öösel tualetti mineku. Lisaks pimedusele proovivad naised telgist väljumist öösel vältida, kartes kallaletungi, röövi ja madusid.

Liibanoni naiste tualetid on väga väikesed ning räpased. Nad eelistavad oma hügieenisidemeid vahetada telgis, isegi kui seal neil privaatsust pole. Seinad, mis telke eraldavad on tavaliselt tekkidest või kilest, mistõttu võib iga mööduja näha, mida sa sees teed.

Nii kohalikud meditsiinitöötajad kui naised sõnasid, et mingisugust tervisealast teavet noored naised ei saa. See põhjustab tüdrukutes menstruatsiooni alates suurt häbi ja segadust. See olevat sealsete naiste jaoks kõige olulisem puudus- nad ei tea päevadega seotud võimalusi ja keelde. Ka see vähene info, mis laagrites elavate naiseni jõuab võib olla suures osas väär, kirjutab HuffingtonPost. Näiteks usuti, et menstruatsiooni ajal ei tohi naine pesemas käia.

Teadlaste sõnul, kes uuringu läbi viisid, on naiste peamised vajadused täitmata: «Nad vajavad privaatsust, turvatunnet ja puhast vett, seepi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles