Üheksa toitu, mida ei tasu enne trenni süüa

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Mida enne trenni süüa, on aktiivsetele inimestele väga oluline kaalutlus. Sama oluline on teada, milliseid sööke vältida, et maosisu trenni ära ei rikuks.

Trenni tehes suureneb lihaste verevarustus ja verevool makku selle arvelt väheneb. Sel põhjusel tuleks ennetada mao liigset koormust, mis võib põhjustada seedeprobleeme, kirjutab Hello Healthy.

Mõni raudse seedimisega tervisesportlane ei saa arugi, millest jutt, kuid tundlikel on arukam neist söökidest enne treeningut hoiduda.

Oad

Mida rohkem ube süüa, seda rohkem puhitused vaevama hakkavad. Taimetoitlased, kes on harjunud sööma palju kiudaineid, on sellise toiduga kohanenud ja ei tee ubade peale teist nägugi. Teistele on aga ubadest kiudainepomm liiga raske koorem, mis võib magu ärritada.

Ristiõielised köögiviljad

Paksoi, brokoli, lillkapsas, kapsas ja rooskapsas on küll väga tervislikud, kuid sisaldavad väävliühendeid, võivad mõnel gaase tekitada. Lisaks on neis rafinoosi, mis võib teha seedimise trenni ajal veelgi raskemaks.

Piimatooted

Piimatooteid tuleb kindlasti vältida neil, kel on laktoositalumatus või kes on selle suhtes veidigi tundlikud, sest füüsilise pingutuse korral põhjustavad need kergesti kõhukrampe.

Praetud ja rasvased toidud

Enne trenni pole mõtet end koormata pitsa, burgeri või friikartulitega, mis sisaldavad palju küllastanud rasvu. Need jäävad seedesüsteemi kauemaks ja neid on raskem seedida. Rasvased toidud põhjustavad trenni ajal puhitusi, kõhuvalu ja kõhulahtisust.

Karboniseeritud karastusjoogid

Limonaadid, mulliveed ja õlu ajavad kõhu gaase täis põhjustades ebamugavust, seedehäired ja kõhupuhitusi.

Alkohol

Treening viib kehast väga palju vedelikke välja ja alkohol ei ole kindlasti see jook, millega veepuudust leevendada. Ühelt poolt on alkohol diureetikum, mis tähendab, et see põhjustab veel omakorda dehüdratsiooni, teiselt poolt vähendab see rasvade oksüdeerumist, mis saboteerib trenni eesmärki. Pealegi võid end joobes treenides kergesti vigastada.

Puhas puuviljamahl

Puuviljamahlad on küll süsivesikurikkad ja kustutavad janu, aga neid ei maksa juua vahetult enne trenni, sest suur fruktoosisisaldus võib põhjustada maokrampe. Aktiivsete inimestele sobivad hästi näiteks apelsinimahl ja hapu kirsimahl, mis tulevad taastumisele kasuks, kuid parim on neid tarbida vähemalt tund aega enne trenni või hoopis pärast seda.

Magustoit

Trennieelseks toiduks ei sobi ei saiakesed, sõõrikud ega jäätis. Enamasti sisaldavad magustoitud palju rasva (õli, koort, võid), mis saboteerib treeningsooritust.

Vürtsikad toidud

Mõni teeb vaevata trenni ka pärast vürtsika Hiina toidu söömist, kuid paljudel teistel tekitab selline söök kõrvetisi. Väga vürtsikaid sööke võiks vältida isegi 24 tundi enne rasket trenni või võistlust.

Mida siis süüa?

Kui trennieelne söök on jäänud viimasele minutile, aga näljaga ei jaksa ka trenni teha, siis tuleb valida süsivesikurikas ja kergesti seeditav söök. Sellised on näiteks moosiga röstsai, väike õun või banaan, peotäis rosinaid või mõni sõõm spordijooki.

Kui aga trennini on jäänud vähemalt tund või kaks, saad süüa midagi kosutavamat. Näiteks kaerahelbeputru marjade ja pähklivõiga, kalkunivõileiba täisterasepikuga, riisirooga köögiviljade ja kana või lõhega, jogurtit või smuutit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles