Viis finantsviga, mida teevad mehed

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Rahaasjad on üldiselt sooneutraalsed. Siiski on erinevaid finantsvigu, mille poolest paistavad silma just ühe soo esindajad. Eelmisel nädalal olid Laenukooli luubi all naised ja nende apsakad finantskäekirjas. Sel nädalal keskendume võrdse kohtlemise printsiibist lähtudes meestele. Ka neil tuleb ette olukordi, kus saaks rahaga paremini ümber käia.

1. Mehed riskeerivad investeerimisel rohkem.

Mis puutub investeerimisse, siis mehed on riskide võtmisel julgemad. Mõnda ettevõttesse oma raha paigutamisega kaasnevad paratamatult teatud ohud, kuid alati ei saa lähtuda põhimõttest «kes ei riski, see šampust ei joo». Ei tasu unustada, et investeerimine ei ole sama, mis hoiustamine. Oma raha ei pruugi sa enam kunagi näha. Seega on targem pidada asjatundjatega nõu või uurida põhjalikumalt ettevõtte tausta eriti hoolikalt siis, kui raha paigutamisega kaasneb kõrgendatud oht see kaotada.

2. Mehed kipuvad säästude kogumist tagaplaanile jätma.

Mehed elavad tihti tänases päevas ega mõtle, mis saab 10 või 20 aasta pärast. Kuna oma tegevusi planeeritakse enamasti käigu pealt, siis pole paljud mehed ootamatuteks väljaminekuteks valmis. Väike hädaabipuhver aga peaks igal inimesel olema. Seega paneme meestele südamele hakata iga kuu mingit väiksemat summat kõrvale panema. Abiks seegi.

3. ‎Mehed kulutavad liiga palju naistele.

Kohtingul olles on naisele välja tegemine kena žest. Arvamus, et mängus peavad olema suured summad, on aga juba ammu ajast ja arust. Tänapäeval on enamus naisi majanduslikult iseseisvad ning ei vaja, et iga arve nende eest tasutaks või et kingid oleksid kallid. Pealegi, väärt naisi sinu raha ei huvita. Nemad hindavad pigem sinu iseloomu ja seltskonda. Seega panusta pigem isiklikku arengusse.

4. ‎Mehed kulutavad liiga palju tehnilistele vidinatele.

Meestel on tehnoloogiaga samasugune side nagu naistel kingade ja kottidega. Kõlab kole stereotüüpselt, aga poodides suvalisel hetkel ringi vaadates on sooline esindatus ikkagi ühele poole kaldu. Kuigi seadmed ja mängud on kindlasti kõik väga põnevad, tuleks mõelda, kas iga uuendusega tasub kohe kaasa minna? Kui üldine massihullus on möödunud, ja möödub ta enamasti kiiresti, on hinnad ka kohe soodsamad. Sama kehtib ka sõiduki kohta. Kõige uuem ja võimsam auto või mootorratas mõjub joovastavalt ning toob endaga kaasa ka teatud staatuse. Teiselt, kasutatud sõidukite seast leiab väärilisi vastaseid, mis samas ei mõju rahakotile nii laastavalt ja on pikemas perspektiivis tasuvamad.

5. ‎Mehed ei jälgi oma igapäevakulutusi.

Kommunaalid, teenustasud, lõunad töö juures, sõpradega väljaskäimised, hobid ja sõiduki omamine - igapäevased kulutused, mille puhul kipuvad mehed valima pigem mugavama kui soodsama variandi. Asi pole selles, et mehed ei oska oma kulusid üles märkida - enamik mehi lihtsalt ei viitsi sellega tegeleda. «Mõni euro siia-sinna»-loogikaga kaob täpne ülevaade oma kuludest, mistõttu on need 10-20% kõrgemad kui peaks. Seega soovitame alla laadida mõni eelkujundatud excel või abivalmis rakendus, mille abil oma rahaasjad joonde saada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles