Neli sammu, kuidas juhina endas haavatavust arendada

Kaido Pajumaa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Haavatavus juhina tähendab seda, et sa võtad oma kilbi (loe: maskid) maha ja lubad kõigil teistel näha seda, kes ja milline sa tegelikult oled. Enne teistega haavatav olemist, pead aa aga iseendaga ehe ja aus olema ning oma vigu tunnistama – tunnistama seda, et sa ei ole ideaalne, kirjutab koolitaja Kaido Pajumaa Motivaatoris.

Aga mis on siis need väikesed sammud, mida saab iga juht igapäevaselt teha, et oma juhtimist haavatavamaks muuta?

Esimene samm juhina on julgeda tellida tagasiside küsitlus ning paluda oma töötajatel siiralt ja ausalt küsimustele vastata – kinnitades neile, et ka negatiivne tagasiside on aktsepteeritav.

Teiseks sammuks on juhina tulemusi vaadata läbi töötajate silmade. Olgugi, et negatiivne tagasiside teeb igale inimesele haiget, peab juht tunnistama oma ebatäiuslikkust ning usaldama töötajate taju iseenda suhtes.

Kolmandas sammuks on vältida oma ego, kes püüab sind kaitsta, sind õigustada ning kinnitab sulle, et sa oled juba praegu piisavalt hea juht ehk arengukohta siin kindlasti pole. Ainult läbi tõe tunnistamise, oma puudulikkuse tunnistamise, lood sa võimaluse arenguks.

Neljandaks ehk kõige olulisemaks sammuks on oma töötajate tänamine, üheskoos tulemuste läbi vaatamine ja kinnitamine, et sa ei võta seda isiklikult, vaid soovid päriselt areneda ja paremaks juhiks saada.

Sellise haavatavuse ja siirusega suudab iga juht panna oma töötajad üle öö ennast austama. Olen seda korduvalt näinud ja tean, et see töötab ning see on parim asi, mida sa saad juhina oma meeskonna nimel teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles