Skandaal 19. sajandil: naine lõikas mehel triiksärgil krae küljest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Grover Cleveland abikaasaga - just sellised olid 19. sajandi lõpul meestesärkide kraed
USA president Grover Cleveland abikaasaga - just sellised olid 19. sajandi lõpul meestesärkide kraed Foto: AKG / Scanpix

1827 haaras USA New Yorgi osariigi Troy linna koduperenaine Hannah Montague käärid ja lõikas mehe triiksärgil krae küljest.

Hannah oli nii tüdinud oma mehe Orlando särkide küürimisest, kui neil mustad olid ainult kraed, et otsustas hakata viimaseid eraldi pesema ja siis tagasi kinnitama, vahendab Maaleht (10/7.3.2013).

Orlando näitas oma uut sorti särki teistele meestele ja peagi kasutasid seda nippi nendegi naised. Leiutis levis kui kulutuli ning Troy ärimehed asusid tootma nii eemaldatavaid kraesid kui ka rinnaesiseid ja kätiseid.

Troy sai USA kraetootmise keskuseks ja omandas hüüdnime Collar City («kraelinn»). Nt 1889 oli seal 22 kraetehast, kus töötas 7000 naist.

1864 asutas pesunaine Kate Mullany esimese naiste ametiühingu USAs – Collar Laundry Unioni («kraepesunaiste ametiühing») ning korraldas 23. II 1864 palga tõstmise ja tööolude parandamise nimel eduka kuuepäevase streigi.

Loe ka, kuidas on meestemoes muutunud kaelaside ja kuidas tekkis moodne lips!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles