10 emotsionaalselt intelligentse inimese tunnust

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Emotsionaalne intelligentsus on vahest isegi tähtsam kui inimese vaimsed võimed, kuna mängib karjäär tegemisel ja inimsuhetes otsustavat rolli. Millised on aga emotsionaalselt intelligentse inimese tunnused?

  1. Neil on väga rikkalik emotsioonide väljendamise võimekus. Emotsionaalselt intelligentsed inimesed osakavad vastavalt olukorrale valida emotsiooni, mis selles olukorras töötab, kirjutab Time. Ehk selline inimene teeb vahet, kas sa oled vihane, ärritunud või pahane.
  2. Nad on inimeste suhtes uudishimulikud. Kuna nad on empaatilised, siis pakuvad kaasinimesed neile suurt huvi. Empaatiavõime on üks olulisimaid emotsionaalse intelligentsuse alustalasid.
  3. Nad on paindlikud. Ehk on nad on vastuvõtlikud uutele ideedele ja võimalustele.
  4. Nad teavad oma tugevusi ja nõrkusi. Ehk nad teavad, milles on nad on väga head ja milles pigem kehvemad. See aga annab eelise nii tööalaselt kui inimsuhetes.
  5. Nad on head inimesetundjad. Nad osakavad inimesi n-ö lugeda ja saada aru nende iseloomust ja eripäradest.
  6. Neid on on raske solvata. Kuna nad avatud ja enesekindlad, siis ei ole neid lihtne rööpast välja ajada ega solvata.
  7. Nad teavad, kuidas öelda ei. Ja teha sedan ii, et keegi ei solvuks ega võtaks seda isiklikult.
  8. Nad andestavad endale vead ja möödapanekud. Nad saavad aru, et vigade tegemine on inimlik ja pikalt selle pärast põdemine ei ole mõistlik.
  9. Nad ei ole ka ise pika vihaga. Nad saavad aru, et see ei ole jätkusuutlik ega kellelegi kasulik, kui sa pikalt viha pead.
  10. Nad ei ole perfektsionistid. Ehk nad saavad aru, et täiuslikkust ei ole olemas ja selle otsimine ning selle poole püüdlemine on ajaraisk.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles