Kas meigitestritest võib saada herpese?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

USAs California orariigis kaebas naine kohtusse Sephora kosmeetikaketi, sest sai poes huulepulga testrilt herpese.

Süüdistuse järgi proovis naine 2015. aasta oktoobris Sephoras letil olnud huulepulka ja sai sealt herpesviiruse. Diagnoosi kinnitas arst, kelle sõnul ei olnud naisel varem herpest esinenud, edastab Cosmopolitan.

Kosmeetikakaupluste kett Sephora avaldas pressiteates, et kuigi neil pole kombeks kohtuvaidlusi kommenteerida, on klientide tervis ja turvalisus neile kõige tähtsam. Hügieeni võetakse kosmeetikapoodides väga tõsiselt ja selleks on töötajatele kehtestatud kindlad reeglid.

Dermatoloog dr Rachel Nazariani sõnul on herpesviirusesse nakatumine kosmeetika- ja nahahooldustooteid proovides tõesti võimalik. «Sellises kohas nagu Sephora käib tuhandeid kliente, kellest paljud kasutavad ja jagavad omavahel samu tooteid. Piisab vaid ühest herpesesse nakatunust, et viirus kellelegi teisele edasi anda,» tõdeb ta.

Doktor Naxarian soovitab ilutooteid proovides olla väga ettevaatlik, eriti kui mõnel on tundlikud huuled. «Viirus hakkab kergemini külge lõhenenud ja haavakestega huultele,» hoiatab arst. «Paljudes kosmeetikapoodides ennetatakse nakkushaiguste levikut toodetele alkoholi või desinfitseeriva vahendi pihustamisega kasutuskordade vahel. Kahjuks ei tehta seda 100 protsenti igal pool ja sageli jäävad letile testrid, mida ei ole korralikult puhastatud.»

Klient saab poes oma tervist ka ise kaitsta. Kui puhastusvahendit pole toodete juurde jäetud, pühi huulepulgalt pealmine kiht maha. Viiruse levikut aitab ennetada ka see, kui võtad toodet anumast vatitikuga ja kannad alles seejärel oma nahale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles