Dieet vastavalt kehatüübile – mida see tähendab?

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PanterMedia/Scanpix

Uus sensatsiooniline dieet väidab, et inimene peaks toituma vastavalt oma kehatüübile, mida on kolm: endomorf, ektomorf ja mesomorf.

Miljonid naised maailmas proovivad iga päev erinevaid dieete, nüüd on aga väidab toitumisspetsialist ja treener Thomas Eastham, et dieeti on kõige õigem valida vastavalt sellele, milline on kehatüüp, vahendab Daily Mail. Näiteks, kui sa oled poisiliku ja kõhna kehaga, siis sa peaks sööma teistsugust toitainete kombinatsiooni kui kurvikad naised.

Kuid kuidas aru saada, mis tüüp keegi ikkagi on?

Siin on kolme kehatüübi kirjeldused.

Ektomorf

See kehatüüp on üldisel sale ja peene kondiga. Nende keha on atleetlik ja sportlik, kuna neil on hea ainevahetus ja hea süsivesikutaluvus. Selle kehaga staar on näiteks Kate Moss. Eastham soovitab sellel tüübil süüa üsna rohkelt süsivesikuid, mõõdukalt proteiini ja vähe rasvast toitu ehk suhtarvudes 55 protsenti (süsivesikuid)–25 (valku) –20 (rasva).

Mesomorf

Mesomorfil on keskmine kehakaal, kuid väga sportlik keha. Neil võib olla rohkem lihasmassi kui rasva. Kuulsustest näiteks Misty Copeland. Dieediks soovitab Eastham 40 protsenti süsivesikuid, 30 protsenti valku ja 30 protsenti rasva.

Endomorf

Kehatüüp, mis on vormikam ja suurema rasvaprotsendiga. Nad võivad küll palju trenni teha, aga kalorite põletamine õnnestub neil raskelt. Kuulsustest on sellise kehaga näiteks Khloe Kardashian. Kuna üldjuhul teevad endomorfid vähem trenni, siis soovitab Eastham dieeti, mis koosneb 25 protsendist süsivesikutest, 35 protsendist proteiinist ja 40 protsendist rasvast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles