Abistavad nipid, kuidas päevavalguse nappusega paremini hakkama saada

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Aasta kõige pimedam aeg on kohale jõudnud ja see ei muutu veel nii pea. Selleks, et süngus liialt tervist ja tuju alla ei viiks, tuleb elutingimused kriitilise pilguga üle vaadata. Võta muutused omaks ja kohane.

Pane õhtul võimalikult palju asju hommikuks valmis. Kui oled hommikuti pahur ja unine, on vähemalt sellevõrra kergem, et kott on pakitud ja riided valmis pandud. See aitab vältida ka oluliste asjade unustamist, kirjutab Hello Heathy.

Planeeri tunnike rahunemiseks. Tund aega enne magama minekut tuleks valgust vähendada ja vältida kõiki ekraane - jah, ka televiisorit. Kui sul on raske lõõgastuda, mine sooja vanni, loe midagi või joo rahustavat teed.

Tõsta uni esikohale. Uinumist ja une kvaliteeti võivad palju rikkuda näiteks kofeiin ja alkohol. Praegusel ajal võiks selliste ainete tarbimist piirata. Pärast lõunat ära enam kohvi joo.

Trenni tee pigem varakuti. Kui võimalik, lükka trenn hommikusse. Lühike hommikujooks annab päevaks energiat ja lühike päev masendab vähem. Isegi kui hommikul on veel kottpime, aitab hommikune värskes õhus liikumine palju kaasa.

Söö sooja hommikusööki. Suvel on hommikusöögile hoopis teised nõudmised kui talvel, mil soe ja toekas söök annab päevaks rohkem energiat, et kõht püsiks pikalt täis.

Naudi tsitruselisi. Apelsin, greip ja sidrun lõhnavad nii intensiivselt, et see virgutab ja stimuleerib ka õnnehormooni serotoniini tootmist. Joo värsket mahla või pigista tsitruselisi smuuti sisse.

Varu omale tervislikke suupisteid. Kõht koriseb kell 11, aga süüa saab alles lõunapausi ajal. Kui keha ei ole kellakeeramise tõttu söögiaegadega kohanenud või sul tekibki enne lõunat talumatu nälg, on hea, kui sul on olemas midagi mõistlikku, mida suhu pista. Selleks sobivad näiteks õun, banaan või peotäis mandleid, mitte saiake.

Venita end virgaks. Kui pärast lõunat tuleb uni, siis ei ole abi mitte uuest kohvitassist, mis rikub öösel une kvaliteeti, vaid venitusharjutustest. Erguta oma verevarustust ja tee mõned venitused, käi kontoris pisut ringi. Kui muud ei oska teha, mine käi trepist üles-alla.

Naudi pimedust. Ürita hooaegade vahetumist nautida ja napsa rõõmu pisiasjadest. Otsi välja oma soojad kampsunid ja paksud sokid, pane küünlad põlema. Õhtul aitavad hästi meelt lohutada vürtsikad supid ja hautised. Kutsu külla sõpru ja sugulasi, naudi nendega suhtlemist. Võib-olla hakkad tänu suhtumise muutusele edaspidi seda aega seostama ootusärevuse ja heade asjadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles