Eesti pere kolib Soomest tagasi: siin on lähedased, aga ka paremad peretoetused

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Kolmelapseline pere saab Eestis suuremaid toetusi kui Soomes. Just see on üks põhjustest, miks Kristin Ööpik otsustas Vantaalt perega tagasi kodumaale kolida.

Helsingin Sanomat kirjutab, et nende 13-aastane tütar Janeryn ei tahtnudki kolm aastat tagasi eriti Soome kolida, kuid nüüd ei taha ta tagasi Eestisse tulla. Kaks nooremat poega on aga juba kodumaal ootamas.

Ööpik on Soomes elanud kolm aastat. Pereisa töötas ehitusel ning Kristin ise koristajana. Tänu aga suvel vastu võetud seadusele, mis toetab kolme ja enama lapsega peresid – ning Ööpikute perre on peagi sündimas lisa – on selgunud, et mõttekam on tagasi kodumaale kolida, kus toetused on Soomega võrreldes rohkem kui sada eurot suuremad. See aga ei kehti ühe- ja kahelapseliste perede puhul, siin on Soome toetused jätkuvalt Eesti omadest kõrgemad.

Ka on Eesti vanemapuhkus kaks korda pikem kui Soomes. «Minu jaoks tundub võimatu mõte sellest, et ma peaksin panema üheksakuise beebi sõime,» ütleb Kristin, kes samuti peab oluliseks seda, et kodumaal on siiski olemas tugisüsteem, pere ja sõbrad, kelle poole saab vajadusel alati pöörduda.

Soomes elab hinnanguliselt 70 000 eestlast, kes on pärit peamiselt Tallinnast väljaspoolt, kus elatustase madalam.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles