Loore Linnu elu mängureeglid: kuidas pääseda, kui elu tundub vangis hoidvat?

, kogemusnõustaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Sul on elus palju rolle – need määrab ühiskond. Sa võid olla või mitte olla ema, abikaasa, elukaaslane, vanaema, kindlasti oled kellegi laps. Iga rolli täitmiseks vajad sa teatud hulka oskusi ja tarkust, et kõigega toime tulla, seda ammutad sa oma kogemustest. Kogemused aga ei teki niisama eikusagilt, vaid sinu alateadvusse kogutud mustritest, mis on loodud juba eelmiste põlvkondade ja   ühiskondlike normide poolt, sobitades neid igapäevaellu vastavalt oma ellusuhtumisele ja sellele, kuidas sa oma rolli näed. 

Aga sul on olemas teatud hulk piiramatut isiklikku vabadust, millele tugineb tegelikult kogu su heaolu. Kaldud vahest ütlema: ma ei ole enam kunagi vaba, sest mul on lapsed. Lastega koos saabub suur vastutus, see on juba inimliigile bioloogiliselt sisestatud kood. Või oled alati arvanud, et kõik teised teavad paremini, mis minu jaoks hea on, et keegi peaks ütlema, mis ma tegema pean. Võib-olla on sind niimoodi arvama kasvatatud.

Kuid rollidega kaasneva vastutuse sees on alles see vabadus, millest mina räägin. Et keegi teine peaks paremini tundma mind ennast? Ei, seda ei saa ju olla! Ei määra teised sinu peas tekkivaid mõtteid, ainult ise saad neid mõelda ja otsustada, mille sa valid, millise suuna annad oma elule. Ainult sina ise! Sul on vabadus olla mina ise ja otsustada, kuidas ma oma rolli täidan, näiteks lapsevanemana.

Ma näen vabadust selles, kui oled valinud muretsemise asemel rõõmu, virisemise asemel naljategemise, kurtmise asemel tegutsemise. Kõik, mis sinu elus juhtub, on valikute küsimus, sul on alati vabadus valida. Alati. Mõne jaoks on ainus kord mõne aasta jooksul valida siis, kui on valimised. Kus tuleb täiesti üksi olla oma sedeliga ja see täita. Tunne on hea: mitte keegi ei seisa selja taga ega näita näpuga – siia tee ristike. Vabadus valida on suurepärane! Aga vabalt valida saab igaüks, iga jumala päev!

Vali parem...

Valida saab näiteks viisi, kuidas sa kohtled oma perekonda, kaasa arvatud iseennast. Kui oled enda vastu lahke, saab sellest osa kogu lähikond – sa ei külva enda ümber sünget olemist, vaid muudad  päeva helgeks. Sa võid seda teha kogu aeg, valida, mismoodi su pere või kaaslane ennast tunneb. Valikud tulevad sageli iseenesest, neid dikteerib alateadvus, sest mõned mustrid on nii väga kinnistunud. Vahel tuleb mõni hoiak lihtsalt püüda ära muuta, kui vaadelda oma suhtumist.

Ära unusta, et sinu sisemisest olemisest sõltub ümbritsevate hea käekäik, sest sa peegeldad oma siseilma ja saad vastu peegelduse. On sinu valik, milline see peegeldus on.

Kõik sõltub sellest, mida sa valid oma elus näha: kas pigem halba, või pigem head.

Võid ju öelda, et ma ei saa olla iga päev rõõmus, sest mul on nii palju probleeme! Ja siis võid kahtlemata üles lugeda rea mõjuvaid põhjusi, mis kõik on halvasti. Ja sul on kindlasti õigus. Aga.

Kui valid halva, siis ongi su elu halb. Kui valid hea, siis nii ongi. Tahad selle üle mõtiskleda, siis pane kirja: mis on minu elus halvasti ja mis on minu elus hästi. Tee kaks tulpa ja vaata, mis välja tuleb. Isegi kui tundub, et kõik on minu elus praegu halvasti, võib selguda, et midagi ikkagi on hästi ka. Minu jaoks avas silmad üks kunagi loetud mõte:kKui sul pole raha, et osta uusi saapaid, siis mõtle mehest, kellel pole jalgu. Kumma puuduse sa valiksid?

Muuda vaatenurka

Sageli kasvatame oma muret asjade pärast, mis pole hästi ja unustame meenutamast, mis tegelikult hästi on.

Kui sul pole enda arvates mitte midagi, siis midagi sul ikkagi on, midagi muud, mis on tegelikult väga väärtuslik. Tee silmad lahti ja lase sellel heal tõeliselt oma ellu tulla.

Võib juhtuda, et arusaamine tuleb hoopis ootamatult. Meenub Ellen, kes oma maniküürijale taas kord oma raske elu ja paljude probeemide üle kurtis. Maniküürija tõstis silmad ja ütles: «Kas sa ei tea, et oled selline naine, kelle sarnased meie, ülejäänud, tahaksime olla?» Nii et vahel aitab perspektiivi muutmine ehk teise inimese silmade läbi vaatamine oma elu näha hoopis avaramalt, nii et sada muret taandub kuhugi olematusse. Oled sa valinud vaatepunkti, mis suurendab su elu jaatavat poolt? Tasub igal juhul proovida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles