Silmale ilus ja tervisele kasulik: toitumisekspert soovitab vikerkaare dieeti

Angela Blumkvist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Barbara Neveu / PantherMedia / Scanpix

Vikerkaare dieet on võti hea terviseni. Igal värvigrupil on oma eesmärk ja kasutegurid. Kas teadsid, et kollased juurviljad aitavad tugevdada nägemist ning punased puu- ja juurviljad ennetavad vähki?
 

Austraalia toitumise biokeemik Dr Libby Weaver sõnul on igal taimsel toidul erinevad toitained sõltuvalt tema värvist.

Punane ja roosa

Punased juur- ja puuviljad aitavad hoida vererõhu korras ning ennetab südamehaiguseid. Näiteks arbuus, tomat ja greip sisaldavad antioksüdante, mis ennetavad ka vähki.

Kollane ja oranž

Kollastes juurikates sisaldub antiosüdant beetakaroteeni, mis aitab tugevdada silmanägemist. Nendeks sobivad hästi porgandid, aprikoosid, kõrvitsad, mais ja maguskartulid.

Roheline

Ei ole ilmselt üllatus, et rohelised lehelised kannavad endas palju erinevaid kasutegureid. Nendes sisaldub magneesiumit, beetakaroteeni ja folaati, mis on eriti kasulik rasedatele. Lehtkapsas, brokoli, salat- vali kohe kõik.

Lilla ja sinine

Kaunivärvilised sinised ja lillad puu- ja juurviljad aitavad hoida südame tugevana, vererõhu kontrolli all ning võidelda ülekaalulisuse vastu. Lisaks aitavad lilla kapsas, ploomid, viinamarjad ja mustikad neid, kes võitlevad kõrge kolesterooliga.

Valge ja pruun

Kuigi valge ja pruun pole tüüpilised vikerkaare värvid, on neil oma koht vikerkaare dieedis. Seened, kartulid ja banaanid on head kaaliumi allikad. Kaalium aitab tugevdada närvisüsteemi ja lihastööd. Kõige võimsam neist on lillkapsas, mille kasulikkus on tohutu. Lillkapsast on seostatud südamesoonkonna haiguste ennetamisel, diabeedi ennetamisel, erinevate vähkide ennetamisel ja nii edasi. Tõeline kangelane!

Allikas: DailyMail

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles