Leibur: kahjulike akrüülamiidide seirega tegeldakse aktiivselt

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leivategu Leiburi tehases.
Leivategu Leiburi tehases. Foto: Mihkel Maripuu

Pagaritööstus Leibur avaldas, et nende tootmises tegeldakse aktiivselt Euroopa toiduohutusameti poolt inimese tervisele ohtlikuks nimetatud akrüülamiidide vähendamise ja seirega.

Näiteks võttis Harjumaa veterinaarkeskus läinud aastal akrüülamiidi proove Leiburi tooteportfelli kuuluvast Tallinna peenleivast ning tänavu on uuritud nii peenleiba kui uuemate toodete sekka kuuluvat Saiöt.

«Kõikidel juhtudel on analüüside tulemused olnud väiksemad määramispiirist,» märkis ASi Leibur juhatuse esimees Asso Lankots.

Lankots viitas ka, et nende tootmises järgitakse Euroopa toidu- ja jookidetööstuse liidu väljatöötatud meetodeid akrüülamiidide vähendamiseks leiva- ja saiatoodetes. See tähendab, et leivad-saiad küpsetatakse temperatuuril, mis ei lase tekkida kõrbenud koorikul, ning toodete retseptides ei kasutata fruktoosi. Samuti läbivad tooted igal nädalal firmasisese kvaliteediülevaatuse.

Euroopa toiduohutusameti hiljutise aruande kohaselt pole toidu- ja jookidetööstuse liidu võitlus vähki tekitavate akrüülamiidide vastu siiski igal pool edukas olnud – kolme aasta jooksul on tehtud vaid piiratud edusamme.

Samuti selgus ameti aruandest, et üheks peamiseks akrüülamiidide allikas on täiskasvanute puhul just leiva- ja saiatooted.

Amet võttis akrüülamiidid toidus luubi alla Euroopa Komisjoni soovitusel ning üheks eesmärgiks on välja selgitada, kas akrüülamiidide sisaldusele toidus on vaja kehtestada piirnorme või mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles