Eestlanna koputab Facebookis sadadele südamele: kuidas teha nii, et iga päev inimesed ei kaoks? (3)

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

«Viimased päevad on läinud tempos päev ja inimene kadunud. Päev ja inimene kadunud. Mõtlesin mitu päeva, kuidas seda ilusasti kirja panna. Politsei ja inimesi otsivad vabatahtlikud teevad väga tänuväärset tööd, aga ennetamine on meie kõigi südameasi,» kirjutab Facebookis Liis Konovalov.

Mida teha, et ennetada traagiliste lõppudega kadumisi ning kuidas teineteisest rohkem hoolida? Liis soovitab:

«1. Vaata, et su sõber saaks koju. Saada ta ise koju või kutsu talle takso. Kandke kõik üheskoos hoolt selle eest, et keegi ei jääks linna peale ekslema. Selge see, et peod ei jää olemata, aga peod ei tohi võtta noorte inimeste elusid.

2. Märka inimest. Kui keegi jalutab sihitult ilmastikule ebasobivas riides ringi või konutab kuskil pingil, siis astu ligi ja küsi, kas saab aidata. Ka kiirabi ja politsei reageerivad sellistele juhtumitele, võta ainult natuke aega. Soovitan läbida ka mõne esmaabikoolituse – neil, kus mina olen käinud, pöörati palju tähelepanu just sellele, et pärast ei jääks enda süda valutama mõttega «kas ma oleks saanud midagi teha».

3. Märka sõpra. Vaata oma sõpradele päeva jooksul silma ja kui näed seal midagi, mis sulle ei meeldi, siis küsi otse: «Oled sa õnnelik?» Depressioonitont kõnnib Eestis ka ringi ja sirutab oma sõrgu laiali. Vahel polegi muud vaja kui seda, et keegi huvi tunneks ja ära kuulaks. Sa ei pea maailma parandama ega kellegi muredele reaalselt toimivaid lahendusi leidma – ole lihtsalt olemas ja kuula ära.»

Hooligem teineteisest rohkem!

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles