8 lihtsat nõuannet, mis muudavad reisimise märksa odavamaks

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: StockSnap / CC0 Licence

Paljud eestlased on juba avastanud, et parim aeg puhkuse planeerimiseks on pärast ametliku suvehooaja lõppu. Kui Eestis võtab võimust sügis, õhtud lähevad pikemaks ning krae vahele poeb niiskus ja jahedus, muutuvad paljud lennud ja hotellid odavamaks, seega langeb just nüüd – oktoobri ja mai vahel – nii lennupiletite kui ka majutuse hind.

Digitaalse alternatiivpanga Revolut eksperdid on välja toonud veel kaheksa lihtsat nippi, kuidas hõlpsalt säästa nii reisi valides kui ka puhkuse ajal.

1. Kasutage lehitsejas privaatset otsinguakent

Kas olete lehitseja aknas märganud teateid küpsisepoliitika kohta? Enamik meist klõpsab automaatselt «Nõustun», kuid just selle sammu pärast ei näe me sageli kõige odavamaid reisivariante. Küpsised annavad leheküljele märku, et olete siin juba varem käinud või sarnaseid reise mujal otsinud. See viitab müüjatele, et olete ostust tõeliselt huvitatud, sellepärast pakuvad paljud neist iga teie külastusega aina kõrgemat hinda. Et teie otsinguandmed kuskile ei salvestuks, on kõige lihtsam kasutusele võtta «salajased» lehitsemisaknad, näiteks Google Chrome'i kasutades tuleks teha valik «New Incognito Window».

2. Ärge jääge täielikult lootma viimase hetke pakkumistele

Välja arvatud juhul, kui teil pole just kuigi suurt himu puhkusele sõita. Lood fantastilistest ja odavatest viimase hetke pakkumistest kõlavad ahvatlevalt, kuid need ei kehti alati. Pealegi, nii saavad reisida vaid inimesed, kelle jaoks ei ole puhkuse aeg sugugi oluline – nad lihtsalt jahivad pakkumisi. Isegi kui leiate ootamatult odava lennu, ei tähenda see, et sama hästi läheb hotellidega. Aga mis siis, kui soodsaid lennupileteid pakutakse sellepärast, et riigis möllavad loodusstiihiad, on vihmahooaeg vms? Sama kehtib ka hotelliotsingu kohta – kui tahate reisi ajal tõeliselt puhata, siis milleks koormata end lisastressiga ja ööbimiskoha leidmiseks kõikide asjadega ringi konnata?

3. Eelistage hiliseid lende keset nädalat

Ehkki need ei ole nii mugavad, on öised lennud tihtilugu märksa odavamad kui päevased. Lähtuge mõttest: kas paar täiendavat unetundi kodus on väärt lisaeurosid? Peale selle, nädala keskel toimuvad lennud võivad maksta isegi kuni 50 protsenti vähem kui reedesed ja nädalavahetuse lennud. Tihtipeale saab odavama lennupileti arvelt säästetud rahaga katta koguni lisaööbimise hotellis, niisiis puhkus võib sama hinna eest isegi pikemaks osutuda.

4. Vältige valuutavahetusmakse

Suurim viga on vahetada valuutat või võtta sularaha välja lennujaamas. Mõnes riigis tuleb selliste teenuste eest tasuda isegi kuni 10 protsenti makse! Pealegi võib välisriigi kaardiga arveldamine ja valuuta vahetamine kogu reisi vältel moodustada tõeliselt märkimisväärse rahasumma. Õnneks muutuvad tänapäeval maailmas üha populaarsemaks eeltäidetud deebetkaardid, millega saab valuutat vahetada parima ja vähima võimaliku kursiga – sellisega, mida pangad omavahel kasutavad. Vähe sellest – niisuguse kaardiga saab välismaal tasuda nagu kohaliku kaardiga, st sellega maksmisel ei kohaldata mingeid täiendavaid valuutavahetustasusid.

5. Hotellirestoran ei ole alati odavaim võimalus

Paljud inimesed usuvad ikka veel, et hotellirestoranis on soodsam süüa. Esiteks, hotellides asuvad restoranid pakuvad harva päris autentset kohalikku toitu, seega ärge peljake ümbruskonnas ringi jalutada, et avastada tõelisi sealseid pärleid. Mis kõige tähtsam, hotellirestorani arve võib olla kuni 20 protsenti suurem, sest te maksate eelkõige mugavuse eest – et saate kõhu täis süüa, nägemata vaeva toitlustuskoha otsimisega ja lahkumata hotelli territooriumilt.

6. Mõelge hommikusöögile ...

Hotellis majutust tellides pöörake tähelepanu hommikusöögi hinnale. Mõelge, millised on teie söögiharjumused – kui te igapäevaselt ei söögi üldse hommikust või piirdute kohvi ja jogurtiga, ei tasu hotelli hommikusöögi eest maksta, vaid võtta hommikueine kõrval asuvas kohvikus või hankida meelepäraseid toiduaineid kohalikust poest.

7. ... aga ärge näljutage end!

Nii mõnelegi on tuttav stsenaarium, kus uus linn lummab sedavõrd, et puhkehetkele ei raatsi minutitki raisata. Ent jälgige siiski kella ja söögiaja lähenedes hakake vaikselt ringi vaatama, kus maha istuda. Kui hakkate söögikohta otsima siis, kui kõht on juba tühi, valite tõenäoliselt esimese ettejuhtuva variandi, mis ei pruugi olla parim valik ja osutub sageli ka kallimaks. Seda eriti, kui satute olema turismipiirkonnas. Näljasena vaimustute aga kindlasti ka linnast märksa vähem.

8. Valige hotell asukoha järgi

Tihtipeale tasub pigem valida vähemate tärnidega kesklinnahotell kui luksuslikum, aga kaugemal asuv variant. Mõelge, kui palju aega te üldse kavatsete hotellis veeta. Kas teie jaoks on väga tähtis, et seal on treeningsaal või bassein? Kui kavatsete aega sisustada linna avastamisega, eelistage pigem kesklinnas olevat hotelli, sest nii võite olulisel määral säästa ühistranspordi piletite pealt. Iseäranis juhul, kui soovite õhtuti kauem meelt lahutada!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles