Viis finantsviga, mida naised teevad

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: StockSnap / CC0 Licence

Laenukool on seni kirjutanud lastest ja noortest, natuke vanematest ja päris eakatest inimestest. Puutumata teemad on veel mehed ja naised ning nende finantskäekiri. Me ei soovi siinkohal kedagi diskrimineerida, kuid kuna meeste ja naiste rollid ühiskonnas erinevad üksteisest teatud määral, on ka nende lähenemine rahale mõnes valdkonnas teistsugune.

Mis puutub tarkadesse valikutesse, siis neid suudavad mehed ja naised ühtemoodi teha. Nagu ka vigu. Aga mõned vead on ühele soole iseloomulikumad kui teised. See nädal keskendume naistele ja neile omastele finantsapsakatele. Järgmisel nädalal on meeste kord.

1. Jätavad isiklikud finantsteemad viimaseks või üldse kellegi teise hoolde.

Naised on teada-tuntud rööprähklejad. Enese täiendamine, karjäär, kodu, pere – kord üks, kord mitu, kord kõik korraga. Kõige selle valguses võivad isiklikud rahaasjad vajuda unustusse või lausa kellegi teise hoolde. Olgu selleks rutiin, paarissuhe või pereelu, kontrolli oma rahaasjade üle ära kaota. Veel vähem ära kaota silmist sihti, millist elu sooviksid elada paari aasta pärast. Mis viib meid järgmise veani.

2. Naised tihti ei julge õiglast või suuremat tasu küsida.

Oled sa kunagi olnud töövestlusel ja öelnud palganumbri täpselt nii suure, et tagada endale töökoht, mitte õiglane tasu? Või vahest oled sa pigem edutamise ootel selle asemel, et seda küsida? Kui jah, siis vaata kriitiliselt oma karjääri senisele käekäigule otsa. Äkki peaksid midagi muutma?

3. Ei riski investeerimisega.

Raha kogumine on kindel, aga aeglane protsess, mis pole kummalegi soole võõras protsess. Varud aitavad eriolukordadele julgemalt vastu astuda, kuid pikemas perspektiivis elujärge see oluliselt ei parenda. Mis aga puutub investeerimisse, siis siinkohal kipuvad naised olema tunduvalt ettevaatlikumad kui mehed. Soovitame uurida kirjandust ja/või ühineda Naisinvestorite klubiga. Lisateadmised ei tee kunagi liiga ja kes teab, vahest leiad mõne turvalise, stabiilse kasvuga ettevõtmise, kus väiksema summaga kätt proovida.

4. Naised kipuvad leevendama stressi poodlemisega.

See teema pole ilmselt ühelegi naisele võõras. Ükskõik, kui suur on sissetulek, vähemalt korra oleme kõik poes n-ö libastunud. See võib rahakotile paraja hoobi anda. Selle vastu aitab poodide ja kaubanduskeskuste vältimine rasketel päevadel.

5. Kulutavad lastele rohkem kui vajalik.

Kui tihti oled sa kuulnud mõnda meest lasteriietepoes kilkamas «Nii nunnu!»? Kahjuks on kõik kaunimad lastetooted just naiste nõrgaks kohaks. Kui mõni armsam rõivaese või mänguasi matab härdusest hinge, aga number hinnalipikul on keskmisest suurem, siis tuleta endale meelde, et lapsed kasvavad suureks ja nad teevad seda kiiresti. Pealegi, lapsed mäletavad pigem koos veedetud aega kui ilusaid asju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles