Eksperdid soovitavad tualetis käies WC-paberist loobuda

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Robert Przybysz / Panthermedia / Scanpix

Tuleb välja, et me oleme terve elu valesti tualetis end kergendamas käinud.

Näiteks Jaapanis, Itaalias ja Kreekas kasutatakse pärast tualetis käimist enda puhastamiseks bideesid, siis paljudes läänemaailma riikides, ka Eestis, usaldame me tähtsa puhastustöö siiski WC- paberi hoolde.

News.com.au kirjutab aga, et arstide sõnul ei ole võimalik paberiga taguotsa täiesti puhtaks saada ning liiga tugevalt hõõrudes loome hoopis uusi terviseriske, mis võivad kaasa tuua lõhed pärakupiirkonda ja põiepõletiku.

Raamatu «The Big Necessity» autor Rose George põhjendab: «Minu jaoks on tõeliselt jahmatama panev, kuidas miljonid inimesed kõnnivad ringi mustade pärakutega ja arvavad, et need on puhtad. Tualettpaber liigutab väljaheiteid, kuid ei eemalda neid.»

Temaga nõustuvad ka mõned kuulsused. Näiteks Will.i.am ütles ajakirjale Elle, et inimesed võiksid tualettpaberi asemel kasutada hoopis niiskeid beebisalvrätikuid. «Siin on tõend. Võta šokolaad, määri see puitpõrandale ja püüa seda kuiva rätikuga eemaldada. Šokolaad läheb põrandapragudesse. Sellepärast tulebki võtta beebisalvrätikud,» selgitas mees.

Ka Will Smith on tõdenud, et kuiva tualettpaberi kasutamisega teed endale karuteene.

Seega nõustuvad paljud, et kõige parem viis intiimpiirkonnas puhtust hoida, on kasutada kas niiskeid salvrätte, bideed või lihtsalt pesta. Nii eemaldatakse bakterid ja ennetatakse põletikke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles