Kuidas keeta riisi nii, et seal oleks vähem kaloreid?

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Camera Press / Vida Press

Üks tass riisi sisaldab umbes 200 kalorit, kuid nüüd on teadlased avastanud riisi valmistamise viisi, mis vähendab kaloreid kuni 60 protsenti.

Riis koosneb tärklisest, mis on teatud tüüpi süsivesik nimega resistentne tärklis, mis teadlaste sõnul ongi võti kalorite vähendamiseks, vahendab Time. Inimestel teadupärast pole sellist ensüümi, mis reisistentset tärklist lagundaks, seega inimese organism omastab seda suhkru kaudu. Mida rohkem reisistentset tärklist toit sisaldab, seda vähem kaloreid eraldub. Reisistentset tärklist leidub ka näiteks pähklites, toores kartulis ja banaanides.

Sri Lanka teadlased tahtsid uurida, kas oleks võimalik riisis olevaid kaloreid vähendada just valmistamise meetodi läbi. Nad mõtlesid välja retsepti, kudas riisi valmistada. Lisa keevasse vette üks teelusikatäis kookosõli, siis tass valget riisi ja keeda seda 40 mnutit. Kui riis on valmis, aseta see 12 tunniks külmkappi.

Tuleb välja, et sellisel viisil valmistatud riisil on koguni 10 korda rohke resistentset tärklist ja seega 10-15 protsenti vähem kaloreid. Kuid teatud riisitüüpide puhul võib kalorikadu olla isegi kuni 60 protsenti. Proovi järgi!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles