Milline on kõige parem iga laste saamiseks?

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Anke Teschner / Scanpix

Laste saamine on kulukas ettevõtmine ning peamine raskus langeb ikkagi naistele. Kuid mis eas oleks mõistlik lapsi saada?

Uuringute järgi on naiste ja meeste palgalõhe kõige suurem just 20ndates ja mida edasi, seda väiksemaks see kahaneb, kirjutab The Economist. Taanis tehtud uuring näitas, et naised, kes said lapse pärast 31. eluaastat, teenisid edasise karjääri jooksul rohkem kui naised, kes said lapse 20. eluaastates.

See tuleneb sellest, et vanemas eas, kui on palju kogemust ja oskusi, on naisi töökohas raskem välja vahetada ning firmad pigem toetavad neid ja ootavad lapsehoolduspuhkuselt tagasi. Tuleb ka välja, et lastega naised teenivad keskmiselt 13 protsenti rohkem kui lastetud naised. Seega kõige parem ajavahemik, eriti rahalises ja karjääri plaanis on last saada vanuses 31-34.

Arstid küll ütlevad, et alates 30. eluaastast on juba suurem tõenäosus, et laps võib sündida Downi sündroomiga, seega on 30-34  üsna viimane piir üldse terveid lapsi saada. Peale naise tervisliku seisundi tuleb arvestada ka mehe sperma kvaliteedi ja kogusega, mis peale 30. eluaastat väheneb ja muutub ka vähem kvaliteetsemaks ning juba pärast 40. eluaastat muutub lapse eostamine palju vähemtõenäolisemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles