10 karjääri õppetundi, mida võiks enne 30ndat eluaastat kogenud olla

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kõige raskemad õppetunnid elus, eriti need, mis puudutavad tööd, kuluvad hiljem marjaks ära. Kuid mis on need on ja mida neist õppida?

  1. Su unistuste töö ei olegi tegelikult nii tore. Tihtipeale, eriti noorena, on meil paljude asjade suhtes illusioonid, kirjutab Time. Mõne töökoha mõtleme oma peas välja maailma parimaks, kuid tegelikkus on teine. See aga annab hea võimaluse ja inspiratsiooni mõtlemaks selle peale, mida me siis tegelikult tahame teha ja kas äkki ei olegi olemas kõigi jaoks unistuste tööd.
  2. Sa ei valmistu tööintervjuuks ette. See võib tulla liigsest enesekindlusest või lihtsalt laiskusest, kuid igal juhul on see viga. Ettevalmsitus näitab, et sa tõeliselt tahad seda tööd ja oled näinud ka vaeva. Ära kunagi arva, et asjad tulevad kätte iseenesest!
  3. Sa ütled igale asjale jah. Seda juhtub tihedamini just karjääri esimeses pooles, kuna tundub hea võimalus olla tiimimängija ja meeldida teistele. Sellegi poolest ei tasuks seda teha, kuna nii jätad endast mulje nagu sa ei oska öelda ei ja oma aega väärtustada. Pealegi võivad lõpuks sind inimesed ära kasutama hakata.
  4. Sa ei saanud loodetud ametikõrgendust või sind isegi lasti lahti. See võib olla frustreeriv, kui sa ise arvad, et oled palju pingutanud ja näidanud ennast igati heast küljest, kuid ametikõrgendus antakse kellelegi teisele. Seda tuleb võtta, kui motivatsiooni pingutada veel enam ja analüüsida, mis võivad olla need jooned sinus, mis sind edasi ei aita. Samamoodi on siis, kui sa jääd oma tööst ilma. Võta seda, kui väljakutset leidmaks uus ja huvitav töö.
  5. Sul on jube boss. Kõigil tuleb kahtlemata elus ette jubedalt käituvaid bosse. Tihti võid sa neid nii palju aidata ja neile meelejärgi olla, kui suudad, kuid ikkagi nad käituvad sinuga inetult. Kuid sellestki on midagi õppida. Proovi oma reaktsioone hallata ehk selline olukord õpetab emotsioone kontrollima ja neid paremini enda kasuks pöörama.
  6. Sa leidsid hea palgaga töö, kuid vihkad seda. Nii võib tõesti juhtuda, et töö on nii ebameeldiv, et sa oleks nõus isegi kümme korda vähem teenima, ainult, et sa ei peaks seda tööd enam tegema. Raha on muidugi oluline motivatsioon, kuid mitte peamine. Kui sa ikka iga päev tunned ennast halvasti, siis tuleks tööd vahetada ja kõik see raha, mis sa oled teeninud, on hea kas säästa või kulutada pikaks puhkuseks.
  7. Sa tegid vea, kuid varjad seda ja ei tunnista üles. See kõlab nagu väike laps, kes on teinud serviisi katki, kuid tegelikult tuleb seda ette ka täiskasvanutel. Tarkus, et mida rohkem me end vale sisse mässime, seda sügavamale langeme, on täiesti tõsi. Teine kord tunnista ausalt, ilma ennast õigustama oma viga üles. See näitab, et sul on julgust ja vastutusvõimet.
  8. Sa pead esinema ja sa ebaõnnestud. Seda ikka juhtub, et oeld kõik ette valmistanud, kuid ikkagi läheb kõik tuksi. Analüüsi hiljem, miks asjad läksid nii nagu läksid ja mis sa saad edaspidi teha teisiti, et seda ei juhtuks. Võta seda kui õppetundi elust enesest.
  9. Sul on tööjuures halvad sõbrad. Kuna suurema osa ajast veedame koos kolleegidega, ei ole neist ka pääsu ja võib olla, et sa üldse ei sobitu seltskonda või su kolleegid ei mõju sulle hästi. Sellegi poolest proovi neid tundma õppida ja leida suhtlemisviis, mis on neutraalne ja viisakas.
  10. Sa oled pidevalt oma bossiga erimeelt. Sa tunned, et oled ära teinud suure töö, kuid su bossil on sulle etteheiteid. Sellisel juhul ära mine närvi, vaid kuula ära tema ettepanekud ja jää oma seisukohtadele kindlaks. Läbirääkimisoskus kulub ära igal töökohal.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles