Mida sina teeksid? Ämm haaras vastsündinu sülle enne, kui ema last puudutada sai

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Ämmast võib olla lapse sünni juures palju kasu – kui ta oskab ja teab, millal eemale hoida ning noortele vanematele hingamisruumi anda.

Mõni ämm kipub aga võimutsema ega arvesta, et temal pole õigust lapselapse sünnil domineerida. Sel nädalal tekitas tormilise arutelu sotsiaalmeediasse jõudnud Mumsneti blogipostitus, mis nüüdseks on kustutatud. Briti ema lugu puudutas paljusid noori emasid, kes on ise pidanud võimutseva ämmaga silmitsi seisma.

BellyBelly vahendusel kirjutas värske ema oma murest selleks, et teiste arvamust kuulda, sest ei teadnud, kas tal on õigust pahandada või mitte. Nimelt ei kulgenud tema sünnitus plaanipäraselt ja probleemide tõttu viidi vastsündinu teise palatisse enne, kui arstid naise abistamisega sünnituspalatis ühele poole jõudsid.

Lapse isa, kes oli tekkinud probleemidest šokis, kutsus haiglasse oma ema. Kuigi ämmast oli kasu, sest ta toetas raskel ajal oma poega, astus ta sünnitanu meelest üle piiri, sest võttis beebi sülle enne seda, kui emal selleks võimalus oli.

«Minu ämm on arst ja kuigi ta ei tööta sünnitusosakonnas, oli tal oma töökaardi tõttu ligipääs taastusosakonda. Ta lasi end ilma loata sisse,» kirjutas pettunud naine. «Minult ei küsitud, kas mulle see sobib, et tema sinna läks. Sel ajal, kui mind õmmeldi, võttis ta mu tütre sülle enne, kui mina seda teha sain.»

Esimene kontakt lapsega ei ole tühiasi. Paljud naised unistavad sellest hetkest mitu kuud ja mõtlevad, milline see olla võiks. Mis tunne on vaadata silma oma lapsele, kes esimest korda silmad lahti teeb?

Tänapäeval on enamikus haiglates võimalik laps kohe rinnale saada, sest on teada, et nahk-naha kontakt pärast sündi on väga oluline. See kontakt peaks olema emaga, aga kui sünnitusel on probleeme, pole see alati võimalik.

Arusaadavalt oli noor ema nördinud, et ta jäi oodatud hetkest ilma. Veelgi enam ärritas teda aga teadmine, et ämm oli temast ette jõudnud. Seda enam, et naine ise ämma sünnitusele ei kutsunud. Tehes seda salaja ja tagaselja mõjus see äsjasünnitanud naisele nagu vargus.

Lugu sai sotsiaalmeedias väga palju kommentaare. Paljud olid ema poolt ja mõistsid ämma teo hukka. Teised üritasid aga ämma kaitsta, öeldes, et ta soovis vaid oma poega aidata ja raskel ajal toeks olla.

Kuna noor ema ei olnud oma muremõtteid mehega veel arutanudki, kustutas ta postituse ära, sest see osutus pööraselt populaarseks ja levis nii kiiresti edasi, et naine kartis perele loo avalikustamisega vahele jääda. Küsimus väärib aga edasi arutamist – kas ämm tegi midagi valesti või polnud emal õigust vihastada?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles