Kuidas vältida üleliigseid kulutusi ravimitele kroonilise haiguse puhul?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pixabay.com

Kõrge vererõhk on insuldi, südameinfarkti, südamepuudulikkuse, neerukahjustuste ja neist tuleneva surma oluline riskitegur. Seda esineb rohkem kui kolmandikul arenenud riikide elanikest ning enam kui 60% Eesti eakatest. Koos erinevate tüsistustega on kõrgvererõhutõbi Eestis peamine haigestumise ja surma põhjus.

Selle esinemist on aga võimalik oluliselt vähendada, eelkõige toitumise, liikumise jt patsiendi enda kontrollitavate faktorite muutmisega. Pahatihti tuleb aga ka väga tervislike eluviiside juures terve ülejäänud elu ravimeid võtta. See tähendab pikaajalisi kulutusi ravimitele. Ravimite hind võib ühe toimeaine piires aga märkimisväärselt erineda. Tulenevalt oma valikust võib patsient ainuüksi ühe ravimi pealt säästa aastas kümneid eurosid.

Retseptid on enamasti toimeainepõhised

Kõikides ravimites on toimeaine, mis ravib või leevendab haigust, ning abiained, mis on vajalikud selleks, et toimeaine oleks manustatav soovitud kujul (nt tabletina, salvina, aerosoolina) ja mis annavad ravimile maitse ja välimuse. See kehtib nii käsimüügi- kui ka retseptiravimite kohta.

Üldjuhul kirjutab arst retseptile toimeaine nimetuse. Sel juhul on apteekril kohustus pakkida ostjale sobivate ravimite hulgast soodsaimat. Kuigi enamasti on määratud toimeaine piires erinevate ravimite vahetamine ohutu, võib mõnikord olla nii, et arst peab meditsiinilistel põhjustel retsepti koostama pakendipõhiselt ehk retseptile kirjutatakse konkreetse tootja kindla ravimi nimetus. Sel juhul peab arst patsienti teavitama ravimi asendamise võimalusest ja tingimustest. Kui ravim ei ole asendatav, tuleb patsienti teavitada asendamise keelamise põhjusest.

Soodsam hind ei tähenda kehvemat ravimit

Sama toimeainega ning samas vormis (tabletid, siirup vm) ravimeid on Eestis müügil erinevatelt ravimitootjatelt. Oluline on seejuures teada, et kõik need vastavad toime, ohutuse ja kvaliteedi osas ühesugustele nõuetele ning erinevus patsiendi jaoks seisneb peamiselt hinnas. Seega võib väita, et sama toimeainega ravimitele ei laiene tuntud käibetõde – kallim on parem.

Tabel 1. Sama toimeainega (metoprolool) kõrgvererõhktõve ja südamepuudulikkuse ravimite hinnaerinevus

RavimKahe kuu ravi hind patsiendile (90% soodustusega)
Betaloc Zok 100mg N30 Prolong10,12€
Metoprolol-Ratiopharm retard 100mg N30 Prolong1,97 €

Kõrge vererõhu ja südamehaiguste ravis kasutatavate sama toimeainega (metoprolool) ning sama vormiga (toimeainet tasapisi vabastav tablett), kuid erinevate tootjate ravimite hinnaerinevus võib olla isegi viiekordne.


Aasta jooksul uuendatakse neli korda soodusravimite nimekirja. See tähendab, et ka regulaarselt teatud ravimit ostes tasub apteekrilt küsida, kas hind on muutunud või kas müügile on tulnud sama toimeainega odavam alternatiiv.

Riigiportaalis saab kulutustel silma peal hoida

Riigiportaalis www.eesti.ee on igal ühel võimalik hõlpsalt veenduda, kas retsept kirjutati välja toimeainepõhiselt ja kas ostetud ravim kuulus hinnalt soodsamate hulka. Oma retsepte saab vaadata riigiportaali retseptikeskuses (Avaleht → Tervis ja tervisekaitse → Minu retseptid → haigekassa e-teenus). Vajutades mõnele retseptile, saab vaadata selle täpsemaid andmeid. Toimeainepõhiselt koostatud retseptil on märge "Toimeainepõhine" (tulp „Andmed arsti juures“ → Pakendi kood, nimetus, arv).  Konkreetse pakendi valikul on näha arsti põhjendus, miks just selle tootja konkreetne ravim oli inimesele antud juhul vajalik (Andmed arsti juures → Asendamatuse põhjendus). Juba välja ostetud retseptide puhul on retsepti andme detailvaates võimalik näha ka patsiendi võimalikku kokkuhoidu ravimivalikul (tulp „Andmed apteegis“ → Võimalik sääst). Kui ostja valis kallima ravimi, on portaalis näha apteekri sisestatud selgitust valiku kohta (Andmed apteegis → Apteekri lisaselgitus).

Riigiportaalis on võimalik vaadata ka ülejäänud retseptide infot – millised retseptid on kehtivad, kes on olnud ravimite ostjaks, milliseid ravimeid on ostetud jne. Portaali eesti.ee saab siseneda ID-kaardi, mobiil-ID või pangalinkide abiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles