Viis moodust, kuidas vägivaldne suhe mõjutab lapsi

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Camera Press / Vida Press

Nii vaimne kui ka füüsiline vägivald suhtes, jätab sügava trauma nii vägivalla all kannatajale, kui ka seda pealt nägevatele lastele. Mil viisil ja kui palju see aga last tegelikult mõjutab?

  1. Vägivaldne suhe mõjutab lapse arusaamu ja maailmapilti. Kõigepealt peab aru saama ja endale tunnistama, et ollakse vägivaldses suhtes, kirjutab Live Bold and Bloom. Paljude inimeste arvates on vägivald ainult füüsiline, kuid tegelikult on sama ohtlik ka vaimne vägivald. Kui laps näeb pealt, kuidas isa ema peale karjub, vannub või teda lööb, siis ta võib arvata, et see on normalane. Peale selle võib see lapsel tekitada probleeme koolis ja arusaamatusi sõpradega.
  2. Vägivald annab väga halba eeskuju. Lapsed jälgivad pidevalt oma vanemate käitumist ja võtavad sellest õppust. Kui peres on koduvägivald, võib see kanduda edasi ka laste arusaamadesse ja käitumismustritesse. Lastele on ka omane samastuda võitja või tugevama poolega, mis tähendab, et ta ei taju adekvaatselt ohvri positsiooni.
  3. Vägivaldne keskkond paneb lapse vägivaldselt käituma. Kui laps näeb päevast-päeva vägivalda, võib juhtuda, et ta hakkab seda kasutama kui normaalset enesekaitsemehhanismi. Näiteks, kui teda koolis narritakse, siis ta võib kasutada enda kaitseks vägivalda. Sellisel lapsel puudub arusaam rahulikust ja kommunikatiivsest konflikti lahendusest.
  4. Lapsed, kes sellises peres kasvavad, võivad kokku puutuda vaimsete probleemidega. Kuna pidev vägivald mõjutab last ja tema stressitaset, siis võib see viia unehäirete ja muude vaimsete probleemideni. Kuna keskkond on ärev ja toksiline, siis võivad neid tabada ärevushäired ja paanikahood.
  5. Neil on tähelepanu ja läheduse puudus. Sellised lapsed ei saa piisavalt armastust ja lähedust, mida võidakse kompenseerida pahandustesse sattumise ja ekstreemse käitumisega. Laps vajab oma vanemate tuge ja tähelepanu ning kui ta seda ei saa, siis võib see tekitada frustratsiooni ja agressiivset käitumist.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles