14 põhjust, miks sa oled kogu aeg väsinud

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Alamy / Vida Press

Pidevat väsimust võib tekitada nii unepuudus, liigne uni kui paljud väiksed faktord, mida ehk iga päev tähele ei pane.

Eksperdid annavad nõu, mis võib pidevat väsimust tekitada.

  1. Sa jätad trenni vahele. Energia säästmise eesmärgil trenni vahele jätmine toimib tegelikult vastupidiselt, kirjutab Time. Georgia ülikoolis läbi viidud uuring näitas, et väsimuse üle kurtnud inimesed, kes  hakkasid kolm korda nädalas kerget trenni tegema, tundsid end kuue nädala pärast palju reipamalt.
  2. Sa ei joo piisavalt vett. Isegi, kui oled kergelt janune, tekitab see juba energiakadu. Dehüdratsiooon teeb vere paksemaks, see aga omakorda vähendab südame töö efektiivsust, mille tõttu jõuab hapnik ja toitained lihastesse ning organitesse aeglasemalt.
  3. Sa ei tarbi piisavalt rauda. Raua puudujääk organismis tekitab väsimust. Söö mune, ubasid, tofut, pähkleid ja rohelisi lehti ning muid toiduaineid, mis rauda sisaldavad.
  4. Sa oled perfektsionist. Kui sinu jaoks on oluline olla nii töökas kui hea vormis, võid ennast lihtsalt ära kurnata ja seetõttu tunda pidevat väsimust.
  5. Sa oled pidevalt ärev. Kui sa kardad, et sind lastakse töölt kohe lahti või pelgad, et kohe juhtub mõni õnnetus, siis kannatad ärevuse all, mis väsitab ka sinu vaimu. Selle vastu aitab värskes õhus viibimine, mediteerimine ja trenn.
  6. Sa jätad hommikusöögi vahele. Toit annab meile energiat ja eriti oluine on see hommikul, et oma ainevahetus käima saada. Kui sul pole hommikul isu, söö kasvõi üks muna või banaan.
  7. Sa sööd rämpstoitu. Uuringud näitavad, et töödeldud ja ebatervislik toit paneb veresuhkru taseme kõikuma ja tekitab väsimust. Söö parem tervislikku pruuni riisi, kala, maguskartulit, kana ja juurvilju.
  8. Sa ei oska öelda ei. Kui sa oled üks neist inimestest, kes ei suuda öelda ei, siis võid lõpuks ennast nii ära kurnata, et oled pidevalt väsinud. Õpi tagasi lükkama asju, mis tegelikult su päevakavva ei mahu.
  9. Sul on segamini kontor. Pahna ja segadust täis kontorilaud ja ümbrus tekitab mentaalset väsimust ja raskendab kontsentreerumist.
  10. Sa töötad ka puhkuse ajal. Puhkus on mõeldud ikkagi puhkamiseks, mitte töötamiseks. Seega pole ime, kui ennast pärast pikka puhkust väsinuna tunned.
  11. Sa jood klaas veini enne magama minekut. Klaasike veini enne voodit, võib tunduda hea mõte, kuid tegelikult on alkohol depressant, mis häirib meie kesknärvisüsteemi ja selle kaudu ka und.
  12. Sa kontrollid enne magama minekut oma meile. Telefoni ja arvutiekraani vaatamine enne magama minekut häirib keha loomulikku rütmi ja melatoniini ehk une reguleerimise hormooni tööd.
  13. Sa jood päeva jooksul liiga palju kohvi. Üle kolme tassi päevas on juba liiga palju ja võib õhtul sinu und segada.
  14. Sa oled nädalavahetustel liiga kaua üleval. Kui sa kipud reedel ja laupäeval liiga kaua magama, viib see su rutiini ja rütmi sassi ning seda on nädala alguses raske jälle korda seada.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles