Kaheksa sammu, kuidas saada võitu süsivesikutenäljast

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Toitumiseksperdid ütlevad, et süsivesikute «sõltuvusest» vabanemiseks ei ole tark mõte kõikidest süsivesikutest loobuda. Tark oleks hoopis vähem tarbida töödeldud süsivesikuid ning süüa kvaliteetsemaid süsivesikuid, kus on rohkem kiudaineid ja vähe lisatud suhkrut.

Nende alla käivad näiteks oad, täisteratooted, puu- ja köögiviljad. CNN annab nõu, mida teha, kui isu süsivesikute järele tahab silmanägemise võtta. Pane tähele, et igasuguse dieedi muutmise juures on targem kõigepealt asjatundjaga nõu pidada.

1.     Loobu kõikidest süsivesikutest nädalaks. St pastat, saia-leiba, riisi, küpsetisi, kartuleid, pitsat, küpsiseid, krõpse ja kooki. Nii saavutad sa stabiilsema veresuhkrutaseme ja suudad paremini oma isudega toime tulla. Proovi süüa näiteks hommikusöögiks munavalgeid ja juustu koos marjadega, jogurtit vahepalaks, grillkanasalatit ubadega lõunaks, õuna vahepalaks ja kala köögiviljadega õhtuks.

2.     Loobu ka suhkrurikastest süsivesikutest, sh kommidest ja magustatud jookidest.

3.     Lisa rasva. Paljud rasvarikkad road on toitvad, kuid ei põhjusta veresuhkrutaseme kõikumist, näiteks pähklid, avokaado, oliiviõli, tume šokolaad ja täispiimatooted.

4.     Pärast esimest nädalat hakka aegamööda dieeti lülitama kvaliteetseid kõrge tärklisesisaldusega süsivesikutooteid, alustades hommikusöögist.

5.     Pärast teist nädalat võid sa taas süüa minimaalselt töödeldud teraviljatooteid ka lõunaks.

6.     Jätka õhtusöögiga, mis ei sisalda tärkliserohkeid süsivesikutooteid, kuna õhtul on märksa tõenäolisem, et meie veresuhkrutase tõuseb sel moel järsult.

7.     Piira rafineeritud süsivesikuid, näiteks valget saia ja valget riisi. Võib olla raske mitte süüa sushit või pitsat, kuid ära tee seda rohkem kui paar korda nädalas.

8.     Hoidu lisatud suhkruga toodete tarbimisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles