Maist tohib Euroopas müüa vaid loa saanud taimseid ravimeid

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimtaimed.
Ravimtaimed. Foto: SCANPIX

Maist hakkas kehtima Euroopa Liidu direktiiv, mille järgi tohib siinsel turul müüa vaid neid taimseid ravimeid, mis on registreeritud või saanud vastava loa. Ravimtaimede müümist uus kord ei keela.

Direktiiv võeti vastu juba 2004. aastal, kuid sellele kehtestati seitsmeaastane üleminekuperiood.

«Nüüd on lõpule jõudmas pikk üleminekuperiood, mis on andnud traditsiooniliste taimsete ravimite tootjatele ja importijatele vajaliku aja näitamaks, et nende toodete ohutus ja toime on vastuvõetava tasemega,» märkis Euroopa Komisjoni tervishoiu ja tarbijakaitsepoliitika volinik John Dalli reedel tehtud avalduses.

Dalli lisas, et loa nõudmine taimsete ravimite müüjalt annab eelkõige kindlustunde patsientidele.

Samas avalduses märgiti ka, et direktiiv ei keela Euroopas taimsete ravimite ja raviteede müüki, vaid muudab nende registreerimiskorda.

Direktiivi taustaks on asjaolu, et kuigi ravimtaimedel ja nendest valmistatud taimsetel ravimitel on kasulikke toimeid, võivad need ka tervisele ohtlikud olla.

Uue korra järgi peab traditsioonilist taimset ravimit registreerida sooviv taotleja esitama dokumendid, mis tõendavad, et toode ei ole ohtlik ja et seda on varem ohutult kasutatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles